Wesley woont Intermetzo in Eefde. Hij beklimt op 13 juni samen met begeleider Nick op de tandem de Mont Ventoux.
Wesley woont Intermetzo in Eefde. Hij beklimt op 13 juni samen met begeleider Nick op de tandem de Mont Ventoux. (Foto: )
Sport

Wesley beklimt berg op tandem

Wesley fietst normaal gesproken op een driewieler, omdat hij moeite heeft om zijn evenwicht te bewaren. Dat hij ooit op de fiets de Mont Ventoux zou beklimmen, daar durfde hij niet eens van te dromen. Toch gaat het gebeuren. Op donderdag 13 juni fietst hij met Equipe Mont Ventoux van Intermetzo de kale berg op. Dat doet hij op de tandem, samen met zijn begeleider Nick.

Eefde - Bijna drie jaar nu woont Wesley (14) bij Intermetzo in Eefde. Thuis wonen ging niet meer. Maar inmiddels gaat het een stuk beter en mag hij regelmatig een dag op verlof. "Ik hou van sporten en van de natuur. Thuis en ook in Eefde fiets ik veel. Vorig jaar deed een jongen uit mijn groep mee aan Equipe Mont Ventoux. Ik hoorde zijn verhalen, maar ik dacht: dat kan ik nooit."

Begeleider en coördinator Nick dacht daar heel anders over: "Je moet denken in mogelijkheden, niet in beperkingen", zegt hij. En zo kwam hij met het idee om de berg met een tandem te beklimmen. Nick voorop en Wesley erachter. Zo heeft het duo er al heel wat trainingsritten opzitten. Samen met de andere jongeren en fietsbuddy's van Equipe Mont Ventoux Eefde hebben ze zelfs een tweedaags trainingskamp in Sauerland achter de rug. Daar maakten ze voor het eerst kennis met het fietsen in de bergen.

Succeservaring

Intermetzo gebruikt wielrennen als middel voor jongeren om te werken aan een beter zelfbeeld. En om een succeservaring te beleven, die hen de rest van hun leven bijblijft.

De deelnemers krijgen een half jaar voor de beklimming een fiets en wielerkleding uitgereikt. Ze hebben nooit eerder op een racefiets gezeten en bereiden zich samen met een fietsbuddy intensief voor.

Dat geldt ook voor Wesley. "Fietsen op het vlakke gaat goed, berg op is moeilijk. Maar het gaat steeds beter. We helpen elkaar", vertelt Wesley. Hij zat wel eens eerder op een tandem, maar fietsen met Nick is leuker vertelt hij. "En fietsen met een gewone tandem is veel zwaarder. Deze tandem is lichter."

Naast de trainingsrondes buiten, zit Wesley elke dag ook nog een uurtje op de hometrainer om straks in superconditie aan de voet van de berg te staan.

Falen is geen optie

Het is voor het eerst dat Wesley het gevoel heeft ergens bij te horen. Het doet hem goed. "Ik heb geleerd om rekening te houden met elkaar en op je beurt te wachten. En om positief te blijven denken als je iets wil bereiken."

"Ik wil laten zien dat ik dit kan", vertelt de jonge wielrenner vastberaden, "en ik doe dit ook voor de mensen in mijn familie die overleden zijn. We gaan dit met z'n allen doen. Iedereen moet gesteund worden en we zijn straks trots op elkaar", kijkt Wesley vooruit. Hij is er zeker van dat hij bovenkomt, "al is het lopend."

Hoelang ze er over doen, is niet belangrijk, zegt Nick nog maar een keer. "Denk aan het motto van ons team: Falen is geen optie!"

Meer berichten