Een oud vruchtlichaam van de naar gas geurende narcisridderzwam waarbij de hoed is opgekruld en de lamellen goed zichtbaar zijn.
Een oud vruchtlichaam van de naar gas geurende narcisridderzwam waarbij de hoed is opgekruld en de lamellen goed zichtbaar zijn. (Foto: Picasa)
Zwammen in Zutphen

Paddenstoelen met een opvallende geur

Een aantal paddenstoelen is gemakkelijk te herkennen aan de opvallende geur.

Jan Dieker, alias De Zwamneus

De ook in Zutphen algemeen voorkomende ziekenhuisboomkorst is een dunne knobbelige grijze korst op vooral dode loofhouttakken. Als je met je vinger over een vers exemplaar strijkt dan valt de sterke lysolachtige geur op die vroeger met de ontsmetting van ziekenhuizen in verband werd gebracht. De slanke anijstrechterzwam is een kleine bruine plaatjeszwam met aflopende lamellen. Ze geeft bij wrijven of kneuzen een aangename anijsgeur af; ze verschijnt laat in het jaar na de eerste nachtvorsten en is eenmaal in Zutphen gevonden. Een andere naar anijs geurende zwam is de anijskurkzwam. Dit is een witgekleurde houtzwam met gaatjes die uitsluitend op wilgen voorkomt. Ze is eenmaal in 2007 in Zutphen gevonden op de stam van een knotwilg aan de Cabinetgracht. De in Zutphen algemeen voorkomende grote molenaar is een forse witte plaatjeszwam die wordt gekenmerkt door een opvallende meelgeur. Ze leeft van dood organisch materiaal en komt op iets verrijkte plaatsen voor in parken. De stinkparasolzwam een kleine plaatzwam op diverse plaatsen in Zutphen gevonden op rommelige plekjes, doet sommige mensen aan aardgas, anderen aan rubber denken. Ook de narcisridderzwam een forse gele plaatjeszwam met een opvallende gele kleur wordt gekenmerkt door een gaslucht. Ze komt voor bij beuk en eik. Dit in tegenstelling tot de geurige schijnridderzwam een vrij plompe verschijning met een bloemetjesgeur met een tikje sinaasappelbloesemessence. De soort leeft van dood organisch materiaal en is op diverse plaatsen in Zutphen gevonden. De levertraanzwam wordt gekenmerkt door zijn aan de ouderwetse levertraan herinnerende geur en is op een paar plaatsen in Zutphen gevonden o.a. tussen het gras in het parkje aan de Voorsterallee en in een fraaie particuliere tuin aan de Deventerweg. Het is een kleine bruine plaatjeszwam die van dood organisch materiaal in de bodem leeft en groeit in groepen. Tot slot de kale knoflooktaailing een kleine plaatjeszwam met vleeskleurig hoedje, taai bruinrood steeltje en opvallende geur en smaak naar knoflook.

Meer berichten