Bouwmans werk typeert zich door het detail, elk steentje wordt afzonderlijk getekend. (Foto: Corry Florijn)
Bouwmans werk typeert zich door het detail, elk steentje wordt afzonderlijk getekend. (Foto: Corry Florijn) (Foto: )

Henk Bouwman tekent binnenstad

In opperste concentratie zet Henk Bouwman enkele inktstreepjes. Een doorsneemiddag tekenwerk aan het project 'De Oude Stad' levert zo'n twee vierkante centimeter op van het uiteindelijke doek van 250 x 240 cm. Het meerjarenproject is een getekende ode aan de binnenstad van Zutphen anno 2001, gezien vanaf de Walburgiskerk.

Door Corry Florijn

ZUTPHEN - Wanneer je in de lounge van het Hampshire Hotel aan de 's Gravenhof 6 een collectie van de gedetailleerde stadsgezichten in potlood en inkt van Bouwman ziet hangen, is het nauwelijks te bevatten dat hij een visuele beperking heeft van slechts 20 procent zicht. Sinds zijn jeugd is hij blind aan zijn linkeroog en in 2005 raakte hij door trombose licht in zijn rechteroog kwijt.

Gedreven door expressie

Toch heeft hij het liever niet over zijn beperkingen. Hij vindt zelfs dat dat aspect veel te veel aandacht krijgt in de media. Hij is gedreven door zijn drang naar expressie en hij wil, zo lang het nog kan, doorgaan met het zich uitdrukken met potlood en pen. "Ik heb die drive en ik hou mezelf steeds voor dat ik mijn beperkingen overwin. Wat je overkomt, moet geen belemmering zijn voor wat je wil doen in je leven. Je moet niet de handdoek in de ring gooien."

Iedereen kan meegenieten

Iedereen kan meegenieten van de vorderingen van Henks werk. Elke donderdag en zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur is hij achter zijn tekentafel te vinden in de lounge van het Hampshire Hotel aan de 's Gravenhof 6 in Zutphen.

Panorama Zutphen

Ook is daar zijn werk 'Panorama Zutphen' te bewonderen, een zicht op Zutphen vanaf de andere kant van de IJssel. Een doek van bijna 6 meter lang dat in 2015 voltooid werd na meer dan duizend tekenuren.

Project 'De Oude Stad' is echter nog vele malen uitdagender vanwege de exacte detaillering. Henk: "Ik hoop eigenlijk dat Zutphen er over 100 jaar nog net zo uit ziet."

Dit project is nóg meer de moeite waard om te bekijken. En de belangstelling er voor is leuk. Er komen bewoners uit de binnenstad kijken, je hangt dan letterlijk met je kop boven de stad. Ik ervaar het niet als druk maar ze moeten natuurlijk wel hun eigen huis herkennen."

"Mijn werk roept reacties op, emoties. Mensen komen met verhalen. Daar doe ik het voor. Ik wil iets nalaten voor Zutphen, en voor de gemeenschap."

Ambassadeur voor Zutphen

In 2018 kreeg Henk Bouwman de tweejaarlijks uit te reiken Vriendenprijs van de Musea Zutphen toegekend, bedoeld voor iemand die iets van betekenis heeft gedaan voor de kunst in de gemeente Zutphen.

De jury oordeelde dat Henk Bouwman als een onovertroffen vakman werkt aan zijn enorme projecten die rechtstreeks betrekking hebben op Zutphen. 'Henk Bouwman is een echte ambassadeur voor zijn stad.'

www.henk-bouwman.nl

Meer berichten