'Geweldige lokale acts tijdens Pinksterfestival'

Brummen - Het Pinksterfestival Brummen is niet zo maar een festival, het kent vele schakeringen: van Theater tot Diner, tot Pinkstermarkt. De Theaterwagens van Theaterdirecteur Pieter Schipmölder, op het Marktplein, vormen het kloppend hart van het Pinksterfestival. Zaterdagavond 8 juni en zondagochtend 9 juni liet het lokaal talent van Brummen en omgeving zich in vele gedaanten zien op het Marktplein. De hele dag hield de storm het dorp in spanning: gaat het door? Maar gelukkig klaarde het weer om 17 uur mooi op.

De vier theaterwagens, met als kleuren rood, blauw, groen en paars, stonden weer opgesteld op het Marktplein. Nadat daar op donderdag en vrijdag 1000 (duizend!!) basisschoolleerlingen theatervoorstellingen hadden, werden de wagens op zaterdagavond en zondagmorgen met lokaal talent gevuld. Om iets voor zeven uur 's avonds gaf burgemeester Alex van Hedel de aftrap, waarin hij beloofde elk jubileumjaar zelf ook een theater act te doen. Daarna volgde een zeer interactief gedicht van onze dorpsdichteres EVA, die het voltallige TheaterDinerende publiek zover kreeg om haar gedicht te mee-te-scanderen. Erik en z'n kleine notitieboek sloot de opening van TheaterLokaal

Het was de aftrap voor TheaterLokaal: de voorstellingen varieerden van een dichtende conducteur, buikdanseres, mystieke singer-songwriter tot aan bands, improvisatietheater en kleine cabareteske cadeaus. Chansons, Jazz, pop, rock en roll, alles kwam voorbij in de wagens.
"Omdat in de wagens maar dertig mensen kunnen is de sfeer al snel gezellig, intiem en is de afstand tussen artiesten en publiek relatief klein, dat is echt het bijzondere aan de optredens in de theaterwagens" aldus Rudie van den Berg, die de lokale talenten aan het festival wist te verbinden. We hebben inmiddels een vaste groep vrijwilligers die zorgen dat alles in goede banen geleid wordt: elke wagen heeft zijn eigen gastvrouw die het lokale talent helpt zich te installeren én het publiek een helpende hand kan toereiken. En dan is er ook onze vaste spreekstalmeester en medeorganisator Bob Koster, die de avond aan elkaar praat."

En ook dit jaar was er tegelijkertijd op zaterdagavond het TheaterDiner, een combinatie van heerlijk eten voor een schappelijke prijs én genieten van minimaal één voorstelling. Beide onderdelen versterken elkaar heel goed: gezelligheid en lekker eten op het Marktplein en cultureel voedsel en vermaak in de Theaterwagens. De DJ van de Platenbus maakt het geheel af qua sfeer: tot in de kleine uurtjes klonk er prettige muziek uit de boxen waarop het goed dansen was!

Zondagochtend om 11 uur wederom lokaal talent, maar nu meer op de klassieke toer. Opdracht was om één van de Vier Jaargetijden van Vivaldi te vertolken, naar eigen inzicht: de lente begon klassiek, met Papillon Boddeke op viool, begeleidt door zijn vader op gitaar. De Zomer werd overgenomen door het Brummense bekende duo Para Eterno, dit keer aangevuld met zoon Bienò op gitaar. De Herfst werd vertolkt door Annemarie Visser, Karianne Brouwer en Eke Mannink: zij maakte van de Herfst een zoekplaatje. En het geheel werd gecomplementeerd door Bart Helmantel die de bezoekers 'naar binnen deed keren' met de Winter.
Tijdens de pauze deed iedereen zich te goed aan koffie, mét gebak van Jolink.
Het aantal bezoekers was dubbel zoveel als vorig jaar, hetgeen bewijst dat Lokaal Talent trekt!!

De theatrale zondag ging verder met zeven geweldige prof voorstellingen in de Theaterwagens. De meeste hobbyisten uit de buurt die vol enthousiasme hun optredens op zaterdag/zondagochtend deden, maakten plaats voor de professionele artiesten. Er werk veel gelachen, maar ook een traan van ontroering was te zien. Het was de vijfde keer dat de Theaterwagens tijdens Pinksteren op het Marktplein staan met misschien wel het mooiste programma tot nu toe.

Meer berichten