Vordense muziekkoepel van bouwval tot ijkpunt

"Het windvaantje op de nok is echt bladgoud." Trots wijst Harry Jansen naar het vaantje op de nok van de muziekkoepel. Een jaar geleden was de koepel vervallen, nu is het de mooiste muziekkoepel ooit.

door Feikje Breimer

VORDEN - "Iemand vroeg, kun je eens bij de muziekkoepel gaan kijken? Daar stond een vervallen kapconstructie gestut met vier noodstempels, een lek dak en kapotte vloer. Geen stroom, geen water, geen riolering." Harry schudt zijn hoofd bij de herinnering. "Ik ben een echte Vordenaar, ik ben hier geboren en getogen. Mijn vader had hier de metaalwarenfabriek JMV en zodoende wilde ik niet met ijzer werken. Het werd hout en steen. Voor mijn pensioen ben ik tien jaar onbezoldigd doodgraver geweest voor begraafplaats Kranenburg. Samen met de buurman delfden we graven met de hand en maakten ze na de begrafenis ook weer dicht. Als Wandelmeester maak ik wandelingen met gasten in de omgeving van Vorden. Ik wandel 100 kilometer per week. Als hobby schrijf ik hoe het er hier in Vorden vroeger uitzag, de foto's plaats ik op Facebook. Zodoende kwam de vraag over de muziekkoepel op mijn pad. Ik ben er heen gewandeld en trof die vreselijke bende aan."
Harry plaatste een oproep op Facebook en wat daarna gebeurde overtrof alle verwachtingen. "Het ging fortissimo! In februari van 2015 plaatste ik de oproep en direct kreeg ik hulp aangeboden. Ik heb samen met Willemien Klein Geltink en Pim van Zeeburg een stichting gevormd, later hebben Martijn Hamer en Saskia Vliem zich bij het bestuur gevoegd. We begonnen met een begroting van 18.000 euro, maar de donaties bleven komen en de hulp ook. De winddoeken kregen we gratis, het elektra is om niet aangelegd. Het grondwerk is gratis uitgevoerd en zo zijn alle disciplines van dit bouwwerk met super hulp van ondernemers en vrijwilligers gerealiseerd. Ik heb er zelf ruim 2000 uur in gestoken en heb van geen seconde spijt."
De uit 1948 daterende muziekkoepel ziet er als nieuw uit. Harry wijst op de tegelvloer en de eikenhouten zittingen op de lage muur rond de koepel. "De koepel is nu volop in gebruik. We houden in september Koepelstock, dan treedt de band De Bankdirecteuren op, met kerst was er de uitbuikwandeltocht. Maar je kunt hier een film draaien, koren laten zingen of een verhalenverteller zijn verhalen laten voordragen. We hebben met de buurtbewoners afgesproken dat we 10 tot 12 keer per jaar iets organiseren. Nieuwe ideeën zijn van harte welkom. Een fietstocht langs alle muziekkoepels in de Achterhoek, dát lijkt mij wel wat!"
Voor de locatie, programma en de vele mogelijkheden, kijk op de Facebookpagina: Stichting Muziekkoepel Vorden of bezoek www.stichtingmuziekkoepelvorden.nl

Meer berichten