De club speelt ook competitie in de Stedendriehoek en is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. (Foto: Gerard Kiezebrink)
De club speelt ook competitie in de Stedendriehoek en is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. (Foto: Gerard Kiezebrink) (Foto: Gerard Kiezebrink)
Sport

Biljartvereniging bestaat 40 jaar

Piet de Graaff is voorzitter van de biljartclub en is trots dat zijn club, welke 40 jaar bestaat. Hij heeft de club samen met Dik Oelemans en Bert Postma in 1979 opgericht en dat gebeurde in de Pelikaanstraat waar destijds Café Koops heeft gezeten.

Door Gerard Kiezebrink

Zutphen - Biljart Club Warnsveld Zutphen Combinatie 1979, is dus opgericht in 1979. Het begon toen als een vriendenclub. En vriendschap staat voor ons nog steeds op de eerste plaats," vertelt Piet de Graaff. In 1979 kreeg de club een naam, namelijk 't Centrum. Maar na een tijdje is de naam weer veranderd omdat de leden niet alleen uit Zutphen, maar ook uit Warnsveld kwamen. De Graaff is een echte verenigingsman en enthousiast over de biljartsport. Hij heeft het maar steeds over het vergelijk van biljarten en het café, maar hij zegt dat biljarten en cafébezoek echt niet verbonden zijn met elkaar. "Want het is een echte sport," zo betoogt hij.

De Biljartclub heeft al op vele plekken in Zutphen gezeten. Het begon bij Café Koops in de Pelikaanstraat. De vereniging groeide en ging daar weg en men ging naar King Nobel wat toen op het Industrieterrein zat. Ook daar heeft de club een goede plek gehad en men is daar na een tijd weggegaan, en men ging naar de kantine van de IJsbaan in Zutphen. Uiteindelijk heeft de club contacten gelegd met de Modelboten Vereniging in Zutphen, en daar is toen een prachtig biljart geplaatst. De club telde toen vijftien leden, waarvan er tien leden spelen. De andere leden zijn actief door diverse andere werkzaamheden, waaronder het draaien van de kantinedienst, en het regelen van wedstrijden. "Het clubgebeuren is aan het vergrijzen," zegt Piet de Graaff. "Niet alleen bij ons maar je ziet het bij elke vereniging en club."

De club is dan ook op zoek naar jeugdige spelers. "Maar het blijft moeilijk om die te vinden," zegt Dik. Iedere maandag en donderdagavond speelt de club dus in het clubhuis van Model Boten Vereniging Atlantis. "Kom maar eens een kijkje bij ons nemen en speel een spelletje mee," zeggen Piet, Dik en Bert.

De club speelt ook competitie in de Stedendriehoek en is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Om lid te worden van de biljartclub moeten de nieuwe leden wel door een ballotagecommisie heen. "Want we zijn een sociale club" en er moet dan wel een goede klik zijn, zegt Piet.

Libre en driebanden

De club speelt libre en driebanden. Bij het biljart in het clubhuis hang een monitor daarop kun je tijdens het biljarten de puntentelling goed volgen. De club bezit dus goed materiaal die up to date is. De leden onder elkaar steunen en informeren elkaar goed en dat wil men nu juist bereiken. Mocht er belangstelling zijn dan is men van harte welkom eens een avond te komen kijken en wie weet even een potje mee te spelen. De club heeft nog geen officiële website. "Die is nog in de maak," zegt Piet, "maar wij willen je graag uitleggen wat we allemaal doen, zowel in Zutphen als daarbuiten."

Meer berichten