Wendy (l.) en Maria genieten van de muziek.
Wendy (l.) en Maria genieten van de muziek. (Foto: )

Swingende senioren genieten

"Ons lichaam is ons instrument, zorg ervoor dat je in je eigen energie staat. Hoofd naar achteren, mond open laten hangen'', instrueert dirigente Anneke van Ham. De koorleden van het nieuwe 60-pluskoor luisteren met open mond.

Door Gerreke van den Bosch

Zutphen - "Zingen geeft plezier. Ik doe dit om andere mensen te ontmoeten en ik zing graag. Mijn man is onlangs overleden en het voelt zo alleen. Dit geeft mij weer plezier", zegt Joke terwijl ze de plakker met haar naam van de vloer opraapt.

Initiatiefneemster Wendy Lodder is blij met de opkomst. "Ik ben een jaar lang bezig geweest met de voorbereiding. Het is het eerste koor dat ik zelf opricht. Ik had in het begin geen flauw idee hoe ik het moest aanpakken. Ben toen gaan googelen op 'Hoe zet je een koor op', heb een advertentie geplaatst en een dirigent geworven. Zelf zing ik ook nog in Toonkunst, al drie jaar en dat blijf ik doen. Ik zing mijn hele leven al en ervaar hoeveel energie en verbinding het geeft. Ik kom uit Amsterdam en daar zat ik op een senioren popkoor. Dat was zo leuk! Zij timmerden enorm aan de weg. Dat is ook mijn inspiratie geweest om in Zutphen een dergelijk koor op te zetten. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel energie en verbinding zingen geeft. Dat is ook wat ik beoog met dit gezelschap. Alle koorlden zijn op een leeftijd waarop je elkaar ondersteunt, troost geeft en blij maakt. Muziek maakt blij. In al dit jaren dat ik zing, zie ik mensen opkikkeren van twee uur zingen. Je vergeet je zorgen en daarna voel je je ook anders. Lekker, blij, opgelucht...vrij", omschrijft de zangeres haar gevoelens.

Eigen inbreng

Het samen zingen, uit volle borst, ontspanning en plezier staan bij het nieuwe koor voorop. Het repertoire is popmuziek vanaf de jaren '60, maar ook hedendaagse swingende nummers behoren tot het oevre van 'Good Vibrations'. Er is zelfs ruimte voor eigen inbreng. "Maar", waarschuwt Wendy, "De dirigente beslist. Dat heb ik zelf ervaren. Ik had een leuke rap maar Maria vond het niet geschikt en wist dit ook te onderbouwen."
Om 10.00 uur zijn er rond de twintig koorleden binnen. Dan gaat de deur open en dwarrelt hekkensluiter José naar binnen. "Ik moest weer vroeg op. Dat was even wennen", zegt ze terwijl ze snel neerploft.

Dirigente Maria praat onverstoord verder. "Ik verwacht dat bepaalde woorden goed worden uitgesproken en dat er expressie wordt gebracht. Uit het hoofd zingen hoeft niet maar mag wel. We beginnen met 'Hallo Mary Lou', een leuk nummer waarop iedereen kan meebewegen."
Maria is dirigerend pianiste. "Ik hou ervan om voor het koor te staan als dirigent. In deze setting ben ik zowel begeleidend pianiste als dirigent. Dat houdt in dat ik les geef en begeleid bij het instuderen van de noten."

Ongeacht leeftijd

Wendy vindt het belangrijk dat iedereen kan participeren, ongeacht leeftijd. "Mijn insteek is zoveel mogelijk anderen bereiken die mee kunnen doen. Het is ook geschikt voor mensen die meer kunnen zoals uit het hoofd zingen of solo. Mijn streven is een gemengd koor. In dit koor kun je veel bewegen. Het is een senioren popkoor. We beginnen met muziek uit de zestiger jaren en bewegen dan richting rap of andere moderne muziek. De dirigent gaat er helemaal in mee. Maria ken ik van het project Voq waarin ik zong en zij dirigeerde."

Good Vibrations

Het koor voor mannen en vrouwen is donderdagochtend 16 mei van start gegaan en reperteert iedere week om 10.00 uur in het Odensehuis (voorheen Mariaschool). De sessie duurt tot 12.00 uur onder leiding van dirigente en pianiste Maria van den Ham.

Aanmelden

"Iedereen kan meedoen. Het koor is voor 65 plus maar leven van 60+ zijn ook welkom", zegt oprichtster Wendy.
Aanmelden voor het swingend 60+ koor kan bij Wendy Lodder, tel. 06-23019791 of mail naar wendylodder@gmail.com.
Locatie: Tengnagelshoek 6, 7201 NE Zutphen.

Meer berichten