Vlag en wimpel op Lintelostraat.
Vlag en wimpel op Lintelostraat. (Foto: )
Column Op fietse door Z.

Met vlag en wimpel

"Schat, ik ben even de stad in voor een paar snelle boodschappen." Jas aanschieten, sleutels in de zak, fiets uit de schuur en weg. Zo makkelijk gaat dat. Vanzelfsprekend ook, de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wil. Ik sta er zo goed als nooit bij stil. Er zijn genoeg mensen voor wie die vanzelfsprekendheid niet bestaat, die min of meer gekluisterd zijn aan huis. Dat kan vele oorzaken hebben. Lichamelijke of geestelijke beperkingen. Je kan ook zomaar koning of koningin zijn. Niet ff ongepland, spontaan op het fietsje de stad in voor een boodschapje bij de Blokker.

Door Benno Geerlings

Ik ben geen royalist of republikein. Ik snap beide sentimenten. De behoefte aan het verbindende Oranje, maar ook de weerzin tegen een huis dat puur op basis van afkomst voorrechten heeft verkregen en miljoenen gemeenschapsgeld verslindt. Ik bivakkeer in het midden. Naast koningsdag mag er wat mij betreft vaker een winkeltje worden geopend en wat minder uit de schatkist worden gegraaid. Over het algemeen vermaak ik me met Willem en Maxima. Ik zou voor geen miljoen met ze willen ruilen. Leven in een gouden gevangenis. Altijd de camera op je gericht. Alle geld van de wereld hebben maar toch niet naar de snackbar kunnen stappen voor een frietje speciaal als je daar zin in hebt. "Max, ik ga ff een kroketje scoren op de hoek, jij ook iets?" Gaat niet lukken.

Op fietse door Z. afgelopen vrijdag, zie ik dat er hier en daar gevlagd wordt, zoals aan de Lintelostraat. Te vroeg voor geslaagde scholieren. Geen tas maar wel een oranje wimpel. Thuisgekomen vertelt partner K. mij dat het is vanwege de verjaardag van onze koning gemalin, 48 is ze geworden. In 2002 het koninklijk bestaan binnen gestapt. Vrijwillig haar vrijheid opgegeven. Prinses der Nederlanden. Was het pure liefde of de verlokking van een weelderig bestaan in de schijnwerpers? Het doet er niet toe voor ons, het volk. Wij hebben haar in de armen gesloten. Intelligent, mooi en destijds de redding voor het ietwat bleke huis van Oranje. Doorgekookte bloemkool opgepimpt door een pittige salsa.

Van harte nog Maxima! Wat mij betreft, in koninklijk keurslijf met vlag en wimpel geslaagd.

Meer berichten