(vlnr) Margriet, Hester, Els en Jose in de tuin van het  Sareptahofje.
(vlnr) Margriet, Hester, Els en Jose in de tuin van het  Sareptahofje. (Foto: )

Betrokken wonen in Sareptahofje

Het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan in het Sareptahofje aan de rand van de binnenstad van Zutphen. De zeven bewoners van de huisjes uit 1895 gaven zaterdag belangstellenden de gelegenheid een kijkje te nemen in hun groene verstilde oase.

Door Gerreke van den Bosch

Zutphen - Het is een prachtige dag en een aantal van de bewoonsters zit in de tuin te genieten van zelf samengestelde kruidenthee wachtend op bezoek tijdens deze internationale Gemeenschappelijk Wonen Dag. Els Toussaint, secretaris van het Sareptahofje leidt alles in goede banen. Zelf woont ze in een klein huisje aan het hofje. "Elk jaar doen wij ook mee aan de open monumentendag want wij zijn een monument. Ik woon hier inmiddels al zeven jaar en het bevalt mij heel goed. Je kunt je hier inschrijven als aspirant-lid en dan volgt een gesprek met twee personen om te kijken of het klikt. Wij kiezen voor een mix van mannen en vrouwen."
José (80) proeft de zelfgebakken muffin van Els. "Heerlijk! Net zoals het wonen hier. We zitten in het groen en toch dichtbij de stad en de winkels. Voor mij is er geen betere plek. Ik ben in 1991 gekomen en ben de langstwonende. Toen ik hier kwam, was er nog geen zelfbestuur. Het viel toen onder de diakonie."


Het thema van de dag is 'Zorg voor elkaar en de grenzen daarin'. Nu de vraag naar woonvormen met meer betrokkenheid en onderlinge samenhang steeds vaker klinkt willen zij hun kennis en ervaring graag delen. De bewoners zijn een goed voorbeeld van een sociale woongemeenschap waarin men toch zelfstandig blijft wonen. De Sareptahof is één van de kleinste Nederlandse woonverenigingen en bestaat al meer dan 120 jaar. Onder de naam De Hof van Heden bood het vroeger gratis eenvoudige huisvesting aan hervormde weduwen.

"We zijn een soort sociaal project. We hebben ook bepaalde regels die we naleven. Zo is een geluidsarme levensstijl heel belangrijk. We hebben steensmuur en dat is heel dun. We hebben ook een leeftijdsgrens waarop we bewoners aannemen. Daarmee houden we nu ook rekening met de zelfwerkzaamheid want we moeten zelf wel het onderhoud allemaal doen", vertelt Els.
José vult aan: "We hebben iedere maand hofberaad. Er is altijd van alles te bespreken en te beslissen. Het is leuk om te zien dat zo verschillend als een ieder is, het zo goed gaat met elkaar. Niet alleen de leeftijden maar ook de karakters verschillen."


Margriet Bloemhof woont al zeventien jaar op de Sareptahof en laat een foto zien van haar woning toen zij het betrok. "Helemaal donker, en een gammel trapje naar de vliering. Het was toen nog van de kerk. Ik heb de ontwikkeling meegemaakt. Nu zijn we bezig om ervoor te zorgen dat de huizen bewoond blijven. We hebben het beleid met de leeftijd wat gewijzigd en hebben nu twee nieuwe mannen van rond de vijftig. Als er een woonruimte leegstaat dan moeten wij die zelf betalen want wij huren het hofje in zijn geheel van eigenaar."

Meer berichten