Petra Vervoort bij het complex van de buurttuinen Helbergen.
Petra Vervoort bij het complex van de buurttuinen Helbergen. (Foto: )

Promotie voedsel van om de hoek

Stichting Stadsvoedsel Zutphen maakt stadsgenoten enthousiast voor voedsel dat in hun eigen buurt wordt geweekt. Gezond voedsel, waarmee je zelf aan de slag gaat en dat je samen met anderen kunt verbouwen. Om deze doelstelling te bereiken, zet de stichting verschillende middelen in.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Voorzitter Petra Vervoort voert het gesprek op de buurttuinen Helbergen aan De Waarden onder een afdakje. ''De tuinders kunnen hier pauzeren en koffie of thee drinken. Dat bevordert het sociaal contact, een belangrijke doelstelling van onze stichting,'' zegt de Zutphense, die een landbouwkundige achtergrond heeft. ''Jammer genoeg komen veel mensen tegenwoordig alleen nog maar in de supermarkt in contact met voeding. Ze weten amper nog waar hun eten vandaan komt. Vroeger had vrijwel iedereen een lapje grond achter het huis. Nu halen we alles in de supermarkt. Uit milieu oogpunt niet zo handig, want waarom zouden we boontjes laten overvliegen uit Kenia, terwijl we ze zelf kunnen kweken? Gezond en bovendien nog lekkerder ook. Wij willen mensen meer bij productie van voedsel betrekken. We promoten ook de groenten van het seizoen. Als je een eigen tuin hebt, kun je een groot deel van het jaar rondkomen met je zelfgekweekte producten. Zelf heb ik pas onlangs de laatste rode kool van vorig jaar uit de vriezer gehaald. ''

Overigens signaleert de stichting wel een toenemende belangstelling voor voedsel dat om de hoek wordt verbouwd. ''Er zijn in Zutphen diverse initiatieven. Het is niet de bedoeling van Stichting Stadsvoedsel om deze initiatieven allemaal onder onze stichting te laten vallen. Maar we willen wel graag dat men kennis neemt van elkaars activiteiten en deze faciliteren waar mogelijk Dat hebben we onlangs bijvoorbeeld gedaan via het Voedselcafé.''

Voedseleducatie

Voedseleducatie op basisscholen is een andere belangrijke poot van het werk. Petra: ''Met subsidie van de gemeente zetten we een voedselcoach in op een aantal scholen, waardoor deze aandacht kunnen geven aan gezond eten. Naast de schooltuin gaat het dan bijvoorbeeld om tips voor gezonde hapjes tijdens een ouderavond of geen snoep meenemen van huis. Je kunt als school ook ''gezond'' snoep verbouwen.'' Stadsvoedsel heeft op Helbergen een aantal percelen grond onder haar hoede waar biologisch wordt getuinierd. Dat gebeurt laagdrempelig. Zo kunnen gereedschap en compost via de stichting worden betrokken en worden maandelijks onderhoudsworkshops verzorgd. De buurttuinen zijn nog tot 2021 op hun huidige plek te vinden. Daarna moeten ze wijken voor woningbouw. De tuinders zijn in gesprek met de gemeente en buurten over alternatieve locaties. De stichting zou deze voedselhoeken het liefst in woonbuurten realiseren. Op 29 juni wordt een fietsexcursie gehouden langs voedselinitiatieven en verder is de stichting samen met de gemeente bezig buurttuinen in kaart te brengen.

Meer berichten