Maria by Callas.
Maria by Callas. (Foto: Luxor zutphen)

Mozart in Luxor

Zutphen - Onder de titel Mozart in Zutphen gaan van 23 tot en met 26 mei achttien koren alle achttien missen van Mozart (inclusief Requiem) zingen in één weekend op één locatie: de Walburgiskerk in Zutphen. Luxor omarmt het festival met de vertoning van twee films: Amadeus en Maria by Callas.

De met Oscars overladen klassieker Amadeus (1984) vertelt het op mythen gebaseerde verhaal over de rivaliteit tussen Amadeus Mozart en Antonio Salieri, de hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer een Mozart aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.

Maria Callas vertolkte tijdens haar leven veel opera’s en missen van Mozart. Veertig jaar na haar dood vertelt de wereldberoemde sopraan in de filmdocu Maria by Callas (2017) haar eigen levensverhaal aan de hand van nooit eerder geziene live-opnames, persoonlijke super 8-films, intieme brieven en zeldzame archiefbeelden. Was ze nu echt de onmogelijke diva die zomaar van het podium wegliep en volle zalen in de kou liet staan? De film werpt een nieuw licht op haar temperamentvolle persoonlijkheid.

Amadeus is te zien op vrijdag 24 mei om 20.00 uur. Maria by Callas op vrijdag 24 mei om 17.00 uur en zondag 26 mei om 15.00 uur.

Kaartjes en reserveren aan de Luxorkassa of op www.luxorzutphen.nl

Meer berichten