Eén van de drie acteurs tussen de schapen en de fruitbomen met op de achtergrond kasteel Hackfort. (foto: Feikje Breimer)
Eén van de drie acteurs tussen de schapen en de fruitbomen met op de achtergrond kasteel Hackfort. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Kasteelmonologen Hackfort

Statig daalt de freule van de houten trap in de hal van kasteel Hackfort. Ademloos kijkt het publiek met de blauwe armbanden toe. De freule is op blote voeten, ze draagt een bloemenjurk. Ze vertelt haar levensverhaal in één lange monoloog.

Door Feikje Breimer

Vorden - Even verderop staat een man in een witte badjas op een houten vlonder in de vijver, in de boomgaard een man in oranje broek op een berg zand. Dat er mensen op stoelen aandachtig zitten te luisteren en kijken valt de andere bezoekers van kasteel Hackfort op. "Kijk een nimf!" constateert een wandelaar. De acteur in zijn witte badjas hapert geen moment en voert zijn luisteraars mee in de monoloog van een gevallen politicus die in een wasstraat tot bezinning komt.

Kunst in de Achterhoek

De Kasteelmonologen is een initiatief van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, KUNSTwerkt Achterhoek/Cultuur Oost en Theater Nora. Vandaag is de eerste zondag waarop bezoekers kunnen kijken, luisteren en wandelen naar drie korte optredens van jonge theatermakers. De kasteelmonologen verbindt verleden, heden en toekomst. In Het washandje van de baron komt een gevallen politicus in de autowasstraat tot bezinning. In het midden van de toren verzet een freule zich midden tussen duizend geplukte krokussen tegen de vergankelijkheid. Als een boom speelt zich af in de toekomst, een grote overstroming heeft het hele land onder water gezet en het kasteel speelt een opmerkelijke rol in de wederopbouw.
De bezoekers van de monologen krijgen een gekleurde armband. Team rood volgt een teamleidster met rode vlag en team blauw de leidster met de blauwe vlag. Het theater in de open lucht lijkt zo speels, maar het toneel is serieus. Weinig gelach, veel serieuse gezichten. In stille aandacht luisteren de gasten. Op haar blote voeten onder aan de statige trap weet de freule treffend te beschrijven hoe een vogel haar recht in de mond poept, hoe een gestorven zwaan rond draait in de schoepen van de watermolen van Hackfort en wat haar er toe brengt de duizenden krokussen te plukken.

Na het applaus volgen de toeschouwers hun blauwe vlag en nemen plaats op de stoelen bij de vijver. Ook hier stille aandacht met op de achtergrond het geruis van de bomen, de wandelaars en een enkele blaffende hond. De acteurs zijn de freule, de politicus en de volgzame ambtenaar. Voor de bezoeker die het wellicht wat te serieus vindt maakt de omgeving veel goed. Waar zie je een acteur tussen de schapen en de fruitbomen met op de achtergrond een kasteel zonder haperen een monoloog uitspreken voor aandachtige mensen op klapstoeltjes? Op Landgoed Hackfort.
Op 18 mei en 2 juni is het landgoed weer het decor van de drie monologen. Op voorstellingsdagen worden de gasten rondgeleid op het Landgoed en krijgen zij de drie monologen te zien. Kaarten via de site van natuurmonumenten, landgoed Hackfort.

natuurmonumenten.nl

Meer berichten