Sarah is bezig met loopscholingsoefeningen op de atletiekbaan van Hanzesport. (foto: Feikje Breimer)
Sarah is bezig met loopscholingsoefeningen op de atletiekbaan van Hanzesport. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Sarah Peerik topatleet Hanzesport

"Als ik heel hard loop zit ik in een soort flow. Bij de start gaat het nog lekker maar dat laatste stuk! Bij een 800 of 1500 meter doet dat laatste rondje pijn. Mijn benen doen zeer, mijn longen doen zeer. Als ik dan toch win voelt dat heel erg goed."

Door Feikje Breimer

Zutphen- Sarah Peerik denkt nergens aan tijdens een wedstrijd. Het enige dat telt is de snelheid, op een zo hoog mogelijk tempo over de eindstreep. Dat winnen leuk is ondervond ze toen ze nog maar 4 jaar oud was. Sarah: "We waren op vakantie en ik liep om het hardst met een jongen waar ik makkelijk van won. Dat vond ik leuk."

Mentale kracht

Sarah meldde zich bij Hanzesport voor atletiektrainingen, op haar 11e specialiseerde ze zich in hardlopen op de middellange afstand; MILA. Voor een buitenstaander lijkt het misschien aan te komen op lichamelijke kracht, Sarah ziet dat anders. "Hardlopen is mentaal, natuurlijk moet je goed zijn in de training maar tijdens een wedstrijd kan je door de hoge verwachtingen juist slechter gaan presteren. Ik ga nooit met hoge verwachtingen naar een wedstrijd, zodra ik te gespannen ben loop ik slecht. Ik wil zoveel mogelijk normaal naar een wedstrijd toe, ik kom op tijd zodat ik met mijn loopvriendinnen kan bijkletsen. Die gezelligheid is voor mij onderdeel van het hardlopen. Uiteraard focus ik mij toch op de wedstrijd. Een half uur van te voren begin ik aan mijn warming up.

Als ik een 800 meter wedstrijd loop ben ik inderdaad een dag onderweg voor een prestatie van iets meer dan 2 minuten. Op de 800 meter loop ik 2.11, op de 1500 meter is mijn record 4.29 en de 3000 meter loop ik in 9.42. Ik behoor bij de top van Nederland en werd vorig jaar tweede bij het NK voor B junioren. Daardoor mocht ik ook deelnemen aan de Europese kampioenschappen in Hongarije vorig jaar."
Sarah is inmiddels zestien jaar, zit op de Vrije School in de vierde klas van het VWO en traint vijf keer per week. Drie trainingen voert ze uit op Papendal, ze traint nog één keer per week bij Hanzesport en doet één keer per week aan krachttraining. "Als MILA wil ik wel sterk zijn maar teveel spieren is niet handig, dat is te zwaar. Het hardlopen is mijn tweede leven naast school. Ik vind het leuk en het is belangrijk om het leuk te blijven vinden, ik ben bevriend met de andere Nederlandse toploopsters en we gunnen elkaar een goede prestatie. Ik bereid mij nu voor op het komende baanseizoen en doe natuurlijk mee met het NK. De limieten voor het EK onder de twintig jaar zijn heel streng. Op de 1500 meter moeten er nog vijf seconden af. Dat is nog best pittig, de kans dat mij dat lukt is niet zo groot. In het dagelijks leven komt mijn snelheid mij wekelijks van pas. Ik reis veel met de trein en moet vaak rennen om hem nog te halen."

Even omrekenen. Als Sarah de trein wil halen en dat doet op haar 1500 meter tempo rent ze twintig kilometer per uur.
Sarah: "Inderdaad, meestal haal ik die trein."

Meer berichten