Op fietse door Angkor.
Op fietse door Angkor. (Foto: )
Column

Massatoerisme

Het is niet zo dat Z. wordt overspoeld door toeristen. Het heeft een mooie historische binnenstad en de avonturier die in stilte wil genieten, kan een rondje meevaren op de fluisterboot. De grote trekpleister ontbreekt. Wat mij betreft helemaal niet erg. Ik begrijp dat de gemeente geen overvolle schatkist bezit en dat er best wat extra centen in kas mogen komen. De promotie-afdeling doet zijn uiterste best om dat via nieuw verzonnen evenementen te genereren. Ik geloof niet dat sprookjesstad Z. dat voor elkaar gaat boksen, de poging valt te respecteren.

Hoe anders is het gesteld in onze hoofdstad, waar de horden toeristen van Nutella aan elkaar plakken en de Chinezen je overhoop fietsen in hun haast om naar het Museumplein te kunnen komen. Het protest van de weinige inheemsen die daar nog wonen zwelt aan. Begrijpelijk, maar toch liever geen richtingaanwijzers in Chinees of Engels naar de Achterhoek alstublieft.

Een grote trekpleister in Cambodja zijn de tempels van het voormalige koninkrijk Angkor, met als meest bekende tempel Angkor Wat. Het tempelcomplex ligt naast de stad Siem Reap, dat als uitvalsbasis wordt gebruikt door de ontelbare bezoekers aan de Watten. Siem Reap is een toeristenstad van het soort die zijn maximale capaciteit al lang heeft overschreden. Ook hier wordt de Nutella breed uitgesmeerd op de pannenkoek.

Ook wij verblijven enige dagen in deze chaotische, vervuilde maar energieke stad.

Op fietse door Angkor begrijp ik wel dat het Khmer-volk hier een mogelijkheid ziet om geld te verdienen. Mijn kundigheid als fietskoerier komt hier goed van pas om de tourbussen te ontwijken die zich van Wat naar Wat spoeden om de kuddes met toeristen los te laten in de ruïnes waar ooit een cultureel hoogbegaafd volk een plek gaf aan het belijden van haar religie. Verbazingwekkend hoe ze die bouwwerken ooit voor elkaar hebben gekregen.

Het Achterhoek-volk zag er vroeger weinig brood in om extra vorm te geven aan hun geloof. De kroeg volstond, daar hoefden ze niet extreem voor te bouwen. Die hoogmis wordt nog altijd beleden, zoals op de Zwarte Cross, maar zal nooit de buitenlandse hordes trekken. En zolang Guus Hiddink in ruste blijft kunnen we de paar tourbussen die toch nog deze kant opkomen wel onder controle gehouden. Met gastvrij sfeerbeheer, dat wel.

Meer berichten