Foto:

Middeleeuwse markt

Franken, Germanen en Vikingen, uitgestorven? Nee hoor, voor een dag niet tenminste. Op de paasmarkt, die gehouden wordt op 20 april, gaan de mensen achter museum Erve Eme, namelijk zo'n 1500 jaar terug in de tijd, terug naar de tijd van de vroege middeleeuwen. Op deze markt zullen allerlei middeleeuwse spulletjes verkocht worden en zullen krijgers met elkaar gaan zwaardvechten. Een van deze krijgers, tevens een initiatiefnemer van deze markt, is Marco Mulderij.

Door Chard van den Berg

Zutphen - Marco had al op vrij jonge leeftijd fascinatie voor het verleden maar de interesse voor de vroege middeleeuwen is pas op latere leeftijd gekomen. "Als kind vond ik de steentijd erg boeiend. Ik nam ook wel eens dingen uit die tijd over, zoals: door het bos lopen met pijl en boog", zegt Mulderij. "In de jaren hierna ging die interesse wel een beetje weg, totdat ik zo'n 10 jaar geleden een nieuwe hobby zocht die ik met het hele gezin kon doen. Die vond ik dus in het middeleeuwse bestaan, waarbij vrouwen veel aan handwerk doen, mannen veel aan sport en kinderen ook allerlei spelletjes spelen. Ik kwam deze hobby tegen op een middeleeuwse markt in Denemarken, waar veel van dit soort markten zijn. Hier komt een gedeelte van de inspiratie vandaan om een markt te organiseren. Ook omdat het belangrijk is om de periode niet te vergeten"

Middeleeuwse band

Naast de verkoop, zullen er op de markt allerlei activiteiten plaats vinden, van een smid tot een verhalenverteller, ook is er een middeleeuwse band. Volgens Mulderij is het best een enorme klus om dit alles rond te krijgen. "We krijgen in de eerste plaats wel wat subsidie van de gemeente om de markt te organiseren, waarvoor we erg dankbaar zijn. Het is alleen wel dat je er maanden vooraf mee bezig bent. Denk aan: Het regelen van vergunningen en het inkopen van producten."

Zwaardvechten

Een van de kritiekpunten die er vandaag de dag zijn op de middeleeuwse markten is het zwaardvechten. Dit zou ouderwets zijn en zelfs tot verheerlijking van geweld leidden.

"Ik ben zelf helemaal tegen geweld. Het zwaardgevechten zie ik dan vooral als een statement tegen geweld, aangezien het niet gevechten zijn van leven op dood. Je toont daarmee aan dat je best een robbetje kunt vechten zonder jezelf of anderen echt te verwonden. Het is ook een beetje toneel", zegt hij.

De initiatiefnemer heeft zelf kinderen en eentje daarvan vindt het naspelen van de middeleeuwen niet zo tof. "Mijn tienerzoon vindt het even niet geweldig. Hij gamet nu liever", lacht hij. "Het zal de leeftijd zijn."

Marco ziet zichzelf over een tijdje nog wel doorgaan met deze hobby. Hij wil er zelfs zijn brood mee verdienen. "Momenteel heb ik er geen baan naast en daardoor heb ik meer vrije tijd die ik kan steken in het middeleeuwse gebeuren. Zo denk ik erover om op aanvraag middeleeuwse boekingen te doen. Maar dat is nog toekomstmuziek!"

erve-eme.com

Meer berichten