Schoolverkeersexamen

Zutphen - Op dinsdag 14 en donderdag 16 mei wordt door de afdeling Zutphen-Warnsveld van Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de Gemeente Zutphen het praktische schoolverkeersexamen afgenomen in Zutphen.

Er doen ongeveer 300 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen aan mee. De start is bij Kindcentrum de Plotter aan de Paulus Potterstraat. Daar wordt eerst hun fiets gecontroleerd. Er mag alleen met een veilige fiets examen worden gedaan. Daarna fietsen de kinderen stuk voor stuk om de minuut een route door de stad. Die route is aangeduid met bordjes met pijlen. De kinderen dragen een veiligheidshesje met een nummer. Op diverse punten in de route wordt hun verkeersgedrag gecontroleerd. Voor de kinderen is het spannend. Het verkeersdiploma is een van de eerste diplomas in hun leven. Geef ze dus ruim baan.

Bij het hedendaagse schoolverkeersexamen gaat het niet alleen om het kennen van de regels en de verkeersborden. Het gaat vooral om de veiligheid. Verleden jaar kwamen er in Nederland 206 fietsers om het leven. De kinderen worden daarom vooral geëxamineerd op het hebben van verkeersinzicht in de praktijk. Ze moeten zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de risicos van het naderen van geruisloze elektrische autos, snelle e-bikes en de afleiding door telefoons en koptelefoons. De kinderen leren om bij het veranderen van de richting steeds om te kijken en niet alleen maar te vertrouwen op hun oren. Het op de fiets vasthouden van een telefoon is natuurlijk helemaal taboe.

Meer berichten