Vierakker zet zichzelf in de bloemen

Vierakker - Sinds vorig jaar zet een flinke groep bewoners van Vierakker zich in voor het project Levend Landschap Vierakker, om hun dorp nog aantrekkelijker te maken dan het al is. Eén van de eerste tastbare resultaten van hun inzet is het bloemenzaaiproject, dat wordt geleid door Ids ten Dijk en Eric Jansen.

Iedereen wordt blij van bermen en tuinen vol met bloeiende bloemen. En niet alleen mensen genieten daar van: bloeiende bloemen en planten zijn ook heel belangrijk als voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Het is nu de perfecte tijd om te zaaien zodat je de hele zomer en herfst kunt genieten van bloemen in allerlei kleuren en geuren. De inwoners van Vierakker hebben dat goed begrepen en gaan de komende weken massaal hier mee aan de slag!

Afgelopen weken konden alle inwoners zich opgeven om gratis bloemenzaad te ontvangen dat ze in de berm voor hun huis of in eigen tuin kunnen zaaien. De bloemen in het zaadmengsel zijn speciaal geselecteerd op hun nut voor bijen, vlinders en andere insecten.

Ids: "De gemeente Bronckhorst stelt gratis bloemzaad ter beschikking, en alle inwoners konden zich aanmelden om dit zaad te ontvangen. En dat hebben ze in grote getale gedaan! Maar liefst 28 adressen willen deelnemen aan het project. Als je weet dat er in heel Vierakker 130 adressen bestaan, dan betekent het dat meer dan éénvijfde van alle inwoners mee doet. Ongelooflijk toch?"

Volgende week ontvangt iedereen het bloemenzaad, en dan kan dat de grond in. In totaal gaat er ruim drieduizend vierkante meter ingezaaid worden. Eric: "Dat is nog een hele klus, en je moet het zaad goed en gelijkmatig verdelen om het beste resultaat te krijgen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken krijgt iedereen die zaad ontvangt ook een korte handleiding van ons hoe je het zaad het beste kunt zaaien."

Over een paar weken zal het resultaat zichtbaar worden, en dan heeft Vierakker zichzelf (en de insecten) prachtig in de bloemen gezet!

Levend Landschap Vierakker

De bloemen-zaai-actie is onderdeel van het project Levend Landschap Vierakker. Inwoners van Vierakker zetten zich gezamenlijk in om hun dorp groener, aantrekkelijker en biodiverser te maken. In totaal zijn er zo'n twintig werkgroepen die bezig zijn met een deel-project, van het ontwikkelen van wandelroutes tot het aanplanten van bomen langs wegen.

Het Levend Landschap-concept is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, en zij bieden organisatorische en praktische ondersteuning bij de realisatie van de plannen in Vierakker. Meer informatie vind je op https://landschapsbeheergelderland.nl/met-bewoners/levend-landschap/

Financieel wordt Levend Landschap Vierakker mogelijk gemaakt door de Gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland.

Meer berichten