Mink heeft de bruine band en doet zodra hij 16 jaar is examen voor de zwarte band. (Foto: Feikje Breimer)
Mink heeft de bruine band en doet zodra hij 16 jaar is examen voor de zwarte band. (Foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)
Sport

Mink Willemsen wil op het podium

"In 2020 wil ik Nederlands kampioen worden, ik wil op dat podium. Ik hou van de spanning en de adrenaline die je voelt voor een wedstrijd. Bij Judo Zutphen leer ik focussen en kijken naar wat een tegenstander doet."

Door Feikje Breimer

Zutphen - Mink Willemsen is 15 jaar, weegt rond de 60 kilo en zijn plezier in wedstrijden levert hem als judoka resultaat op. Met zijn derde plaats bij de kampioenschappen van Oost Nederland kwalificeerde hij zich vorig jaar al voor het NK, een gebroken teen verhinderde goede prestaties.

Tuimelaars

Mink was vijf jaar toen hij voor het eerst op de judomat verscheen. "Het eerste jaar bij de Tuimelaars leer je judo spelenderwijs, ik help inmiddels op woensdagmiddag bij de kleintjes. Je vertelt een verhaal waarbij je bijvoorbeeld een auto speelt. Door iemands arm opzij te buigen doen we de deur van de auto open, zo leer je in spelvorm de techniek. Toen ik zo klein was, was ik nogal een brokkenpiloot, ik had mijn been al eens gebroken en een hersenschudding opgelopen. Mijn ouders hoopten dat ik minder onhandig zou worden als ik op judo zou gaan. Het eerste dat ik leerde was val breken, bij iedere worp breek je je val door eerst je armen op de grond te slaan. Waar ik mij nu in wil verbeteren is het afwisselen van de technieken tijdens de wedstrijden."

Mink traint drie keer per week bij Judo Zutphen, zijn vaste trainers zijn Martine Demkes en Mirjam van 't Hul. Daarnaast doet hij aan Kickfit, fitness en probeert hij regelmatig hard te lopen. "Je gebruikt je hele lichaam, tijdens een wedstrijd ben ik erg gefocust. De enige die ik dan nog hoor is mijn trainer, die gaat altijd mee naar de wedstrijden. Van tevoren kijk ik wat tegenstanders doen, wanneer iemand links judoot probeer ik de schouderworp op links. Ik ben net over naar de categorie onder de 66 kilo, ik kan tegenstanders treffen die 6 kilo zwaarder zijn dan ik. Dat is een groot verschil. Judo is een verdedigingssport waarbij je niet slaat of schopt. Je moet het doen met worpen, klemmen, wurgingen en houdgrepen. Wanneer je aftikt stopt je tegenstander direct, maar dan heb je ook direct verloren. Wanneer je in de eerste vier minuten beiden geen punten haalt ga je door voor het golden point; het gouden punt. Vorig jaar tijdens een internationale wedstrijd in Zweden stond ik achter maar wist ik door een mooie worp toch te winnen." Mink staat op en herhaalt de bewegingen die hem in Zweden de winst opleverden. Arm omhoog, schouder eronder en het been van de tegenstander omgeworpen naar achteren. Verliezen hoort ook bij judo, maar Mink staat daar liever niet te lang bij stil. "Je bedenkt waardoor je hebt verloren en probeert dat bij een volgende wedstrijd te verbeteren. Ik doe dit omdat ik plezier heb in deze sport, ik vind het fijn bij Judo Zutphen en voel mij hier thuis."

Tijdens het eerste sportgala in Zutphen in februari werden sporters van het jaar gekozen. Mink Willemsen werd sportman van het jaar 2018.

Meer berichten