Kijk omhoog en zie de kluwen draden lopen.
Kijk omhoog en zie de kluwen draden lopen. (Foto: )
Column Op fietse door Z.

Stroomstoring

Weet u nog precies wanneer u voor het laatst een acute algemene stroomstoring heeft meegemaakt? Dan bedoel ik dus niet de stop die er uitvliegt door een kortsluiting ergens in huis, maar zo'n ouderwets gezellige uitval van stroom die een complete stadswijk of meer lam legt. Kaarsje aan en iets wat ze vroeger een bordspel noemden op tafel.

Ik heb naarstig gezocht in het 'lange termijn herinneringen' archief van mijn bovenkamer maar kon het juiste laatje niet meer vinden waarin die gebeurtenis zich bevond. Ik denk dat het voor de meesten van u ook geldt. Het zegt veel over de effectiviteit van ons stroomnet. We doen het zo slecht nog niet. Ons electriciteitsnet is ook nauwelijks zichtbaar, behoudens dan natuurlijk de hoogspanningsmasten en windmolens die traag wiekend in eindig laagland staan. In stad, dorp en huis is alles voor zover mogelijk keurig weggemoffeld. Werknemers van de storingsdiensten van de grote energieleveranciers zitten in de kantine van de centrale verveeld Netflix te kijken of leggen een kaartje als ze nog van de oude school zijn.

Op fietse in Cambodja zie ik een ander beeld. Daar is het elektriciteitsnetwerk overdadig aanwezig. Kijk omhoog en zie de kluwen draden lopen met op elke hoek van de straat een paal waar de kluwen samenklonteren en ogenschijnlijk duizendvoudig erger verward raken dan de draden van mijn koptelefoon waaraan ik elke ochtend een kwartier moet pielen voordat ik ze ontward heb. Grote stroomstoringen komen er regelmatig voor de laatste tijd. Boze tongen beweren dat deze expres worden veroorzaakt door de premier, die op die manier een omstreden hydrocentrale erdoor wil drukken. De premier ontkent in alle toonaarden en legt de schuld bij de extreme hitte van de laatste periode. Beide opties zijn plausibel. Neemt niet weg dat Sopheak, de electriciteitsmonteur die verantwoordelijk is voor het E-net in het centrum van de stad Battambang in Cambodja regelmatig in zo'n paal moet klimmen voor het aanleggen van een noodverbandje. Dat doet hij gezien de kluwen wonderwel kundig en snel. De Cambodjaan ondergaat zo'n storing gelaten en geduldig, waar wij al beginnen te miepen als de WiFi het even niet doet. Ik neem me voor om die karaktereigeneigenschappen mee naar huis te nemen, voor het geval dat..........

Benno Geerlings 

Meer berichten