Leerlingen Praktijkonderwijs Zutphen openen eigen pop-up museum

Zutphen - Scholieren uit het voortgezet onderwijs die hun eigen museum mogen samenstellen? Tijdens de Nationale Museumweek (8 tot en met 14 april) kan dat! Leerlingen van het Praktijkonderwijs Zutphen openden een eigen pop-up museum met voorwerpen uit het Stedelijk Museum Zutphen (Musea Zutphen): "Het is cool om zelf te bedenken welke voorwerpen je wilt laten zien! En dan samen te bedenken welke pronkstukken het beste in de tentoonstelling passen."

Voor het Stedelijk Museum Zutphen is het pop-up museum een bijzondere ervaring: "Onze collectie en het museum is van iedereen in Zutphen: het geheugen van onze stad. Heel speciaal om die museumschatten dichtbij te laten komen, zoals in dit pop-up museum: dat moet je ervaren!," aldus museumdirecteur Tiana Wilhelm. Ook Annelies de Jonge, Wethouder Onderwijs Zutphen, ziet de kracht van de tijdelijke tentoonstelling: "De Musea Zutphen leren ons om naar de stad te kijken. Deze leerlingen hebben daar een nieuw perspectief aan toegevoegd. Zo draagt het pop-up museum niet alleen bij aan de ontwikkeling van de leerlingen maar leren we er allemaal iets van!"

Voor schooldirecteur Anne-Marie Molleman is het pop-up museum geslaagd. "De leerlingen hebben eigenlijk alles zelf gedaan. Vanuit verschillende praktijkvakken is dit prachtige pop-up museum ontstaan. Voor ons allemaal een onvergetelijke ervaring".

Het pop-up museum is voor iedereen geopend op woensdag 10 april en vrijdag 12 april van 09.00 tot 15.00 uur. Tijdens de Nationale Museumweek worden acht pop-up musea door het hele land geopend.


Over pop-up musea
Scholieren die als curator zelf een tentoonstelling samenstellen en inrichten uit het depot van een museum in de buurt. Het pop-up museum biedt daardoor allerlei aanknopingspunten met lesprogramma's in het kader van burgerschap, CKV en andere vakken in vmbo, havo of vwo. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die actief bezig zijn met de pop-up musea verrijken maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken. Vroege binding met museale collecties is cruciaal voor blijvende waardering in het latere leven.


Dit jaar zijn drie "gouden pop-up musea" uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen, PIT Veiligheidsmuseum en Watersnoodmuseum onderdeel van de hoofd-programmering van de Nationale Museumweek. In nog eens vijf andere plaatsen zijn pop-up musea te vinden. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor de jonge doelgroep "dichterbij dan je denkt":

www.nationalemuseumweek.nl

Meer berichten