Foto:
Sport

Opening vissteiger voor mindervaliden

Zutphen - Ter ere van hun honderdjarig bestaan biedt hengelsportvereniging Ons Belang Zutphen hun leden een nieuwe mindervalidenvissteiger aan in de Vispoortgracht. Met medewerking van de gemeente Zutphen

De vereniging telt op dit moment zo'n 1100 leden. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt rond de 40 a 60 jaar. Hun honderdste verjaardag vorig jaar leidde tot een opleving van de vereniging. Een aantal leden stak de koppen bij elkaar en onderzocht hoe zij de vereniging weer aantrekkelijk konden maken voor zowel oudere als jonge leden. Zutphen heeft zoveel prachtig water binnen haar grenzen en het zou mooi zijn als daar meer gebruik van kan worden gemaakt.

Viswateren in Zutphen

Ons Belang heeft het visrecht in de gemeente Zutphen. Dit recht is verwoord in een overeenkomst tussen de gemeente en de visvereniging Ons Belang. Een deel van de binnenwateren is in de afgelopen jaren over gegaan naar het Waterschap. Er is water bij gekomen (onder andere de Noorderhaven) en sommige wateren zijn slecht bereikbaar voor minder valide vissers.

Ons Belang is samen met Sportvisserij Oost Nederland in gesprek gegaan met Gemeente en Waterschap om de Zutphense viswateren in beeld te brengen en een inventarisatie te maken om de Zutphense wateren aantrekkelijker te maken voor de hengelsport.

Steigers

Een grote wens van de vereniging was een goed bereikbare steiger voor minder validen. De steiger in de Vijver is slecht bereikbaar en in Sutfene is vrijwel geen parkeerruimte. De steiger in de Grote Gracht is twee jaar geleden gesloopt in verband met de vele vernielingen.

De vereniging besloot in 2017 haar spaargeld te besteden aan een nieuwe steiger ter ere van haar 100 jarig bestaan in 2018. Zij had haar oog laten vallen op de Vispoortgracht. Dit is centraal in de stad , goed bereikbaar met voldoende parkeerruimte op de Houtwal. Ook de sociale controle op de steiger is goed door de aanwezigheid van het politiebureau en het feit dat er veel voorbijgangers zijn.

De plannen voor de steiger waren een flink eind op weg toen bleek dat de gemeentelijke plannen rond de Poort van Zuid voor oponthoud zorgden. In goed overleg met de gemeente als eigenaar van het water en het waterschap is de steiger er een jaar later toch gekomen. Een steiger die geschikt is voor gehandicapten moet uiteraard aan diverse voorschriften voldoen. De kosten van de steiger worden volledig door Herngelssportver. Ons Belang gedragen. De gemeente stelt gratis het water en de kade beschikbaar en ondersteunde de vereniging bij het ontwerp en realisatie van de steiger.

De vereniging is eigenaar van de steiger en verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan. De steiger is een mooie trekker in de Vispoortgracht en biedt plaats aan 9 visstekken voor mensen in een scootmobiel of rolstoel , deze vissers hebben dan ook voorrang op andere gebruikers van de steiger.

De gemeente is blij met het initiatief van de hengelsportvereniging Ons Belang. Het mes snijdt aan twee kanten: de vereniging kan haar minder valide leden bedienen met een goed bereikbare visplek. Ons Belang en de gemeente faciliteert hiermede in de activering van de minder validen en biedt een aantrekkelijke omgeving om hun hobby uit te voeren

Meer berichten