Sjaak fluit en Jeroen vangt: "Iedereen is welkom. Van voetballer tot vrijwilliger, bij Be Quick is er voor iedereen een plek." (foto: Feikje Breimer)
Sjaak fluit en Jeroen vangt: "Iedereen is welkom. Van voetballer tot vrijwilliger, bij Be Quick is er voor iedereen een plek." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)
Sport

Be Quick trekt streep door zondag

Overstap eerste team naar zaterdag

"Twaalf centimeter! De lijnen op het veld horen twaalf centimeter breed te zijn!" Sjaak Woltman bukt bij het doel en spreidt zijn vingers demonstratief bij de paal. "Net zo breed als de doelpaal snap je?"

Door Feikje Breimer

Zutphen - Sjaak was de beste spits ooit van voetbalvereniging Be Quick in Zutphen. Hij maakte de pass voor het winnende doelpunt in 1971. Be Quick won in de 1e klasse van RVC met 1-0 en werd dat jaar kampioen van het oosten. Nu is hij 71 jaar en nog steeds dagelijks rond en op de voetbalvelden te vinden.

Even slikken

Voor een liefhebber van zondagvoetbal was het even slikken, maar in het nieuwe voetbalseizoen is het voorbij met het eerste team op zondag. Sjaak: "Ze willen op zaterdag voetballen! Dus gaan we op zaterdag voetballen."


Voorzitter Jeroen Bloemenkamp legt uit hoe de keus gemaakt is: "Er is hier ruimte voor zeshonderd leden, we hebben er driehonderdvijftig. Ons doel is er het komende jaar honderd leden bij te krijgen. De spelers in het eerste team spelen veel liever op zaterdag dan op zondag, dan is de keus niet moeilijk. We investeren in onze trainers, we bieden ze opleidingen aan en zorgen ervoor dat ze hun ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. We werken zoveel mogelijk met gediplomeerde trainers. We willen goede trainingen bieden zodat je ook goed kunt voetballen. Het is een prachtig gezicht om de mini's het veld op te zien komen, vierjarigen in het complete tenue. De jeugd voelt zich heel betrokken bij de club en heeft afgelopen zaterdag 4500 euro opgehaald met de compostactie. Dan zijn er vijftig leden op pad. Dat is geweldig, dat geeft energie!"


Sjaak knikt, uiteindelijk gaat het ook in zijn ogen om de jeugd. "We focussen op de jeugd, zodat we voldoende spelers kunnen klaarstomen voor het eerste elftal. Het liefst wil je 80 procenteigen spelers in zo'n team." Jeroen woont in Zutphen maar speelde zelf nooit bij Be Quick. Toen jeugdvrienden hem vroegen voorzitter te worden zei hij toch ja. Jeroen: "Mijn zoon speelt in het G-team van een andere vereniging en ik ben onder de indruk wat vrijwilligers doen om mijn zoon een kans te geven te voetballen. Vrijwilligers zijn belangrijk en daarom zei ik ja. Ik heb mij de afgelopen drie jaar altijd welkom gevoeld bij Be Quick. Iedereen is welkom! Vrijwilligers, trainers, voetballers, we zouden nog graag een meisjesteam starten."


Binnenkort houdt Be Quick het schoolvoetbaltoernooi voor de groepen zeven en acht van de basisscholen in Zutphen en Warnsveld. Vervolgens zijn er op 15, 22 en 29 mei drie open woensdagmiddagen voor de jeugd. De kantine, kleedruimtes en de drie voetbalvelden liggen er prachtig bij. "We willen iedereen zo graag laten zien hoe mooi het hier is!" Sjaak loopt langs de vers getrokken strepen op het veld, bukt zich en herhaalt het nog een keer. "Die lijn hoort twaalf centimeter te zijn!" Sommige dingen in het voetbal kun je nu eenmaal niet veranderen.

Meer berichten