Foto:
Column Op fietse door Z.

Brexit

De ringtone van de wekker op de smartphone klinkt in de slaapkamer. Tijd voor de scrum master om op te staan. It's a new day. Hij heeft er zin in; zijn scrum team leiden naar nieuw product development. Terwijl zijn fruitshake in de blender draait, luistert hij met een half oor streaming naar de radio, de Brexit domineert het nieuws. Hij heeft het niet zo op met die Engelsen.

Mijn dag als fietskoerier start in onze 'hub'. Hippe benaming voor iets dat je ook gewoon keet of loods kan noemen. Het bedrijfsleven in Nederland is vergeven van Engels vakjargon. We hebben geen bedrijfsleiders maar managers. De afdeling Personeelszaken is verworden tot Human Resources Management, HRM. Vooral de IT wereld, internet-technologie, is vergeven van Engelstalige functies en methodieken. Je raakt er de weg kwijt. Een IT-reclame spreekt over de scrum master. Nieuwsgierig duik ik het internet op. Ik zoek en vind diverse definities van deze functie maar snap na het lezen nog steeds niet wat deze figuur voor mij of mijn bedrijf zou kunnen betekenen. "Een Scrum Master is een Proces Manager of Facilitator binnen een Scrum Team. Een Scrum Team is een (software)product ontwikkelteam dat werkt met de Agile development filosofie. Het is een flexibele manier om stapsgewijs een product te ontwikkelen door incrementele verbeteringen aan te brengen aan het product" (nationaleberoepengids.nl).

Het zit hem niet alleen in het bedrijfsleven, ons leven is vergeven van Engelse woorden. Is het taalarmoede, is het de globalisering die het veroorzaakt? Ik kan me eraan ergeren maar ontsnap er zelf ook niet aan. Onze zuiderburen, de Belgen gaan er anders mee om. Creatief de terminologie ombuigen van wat er taalkundig over de Noordzee komt aanwaaien. Wij adopteren slechts, lui of in bewondering opkijkend.

Op fietse door Z. zie ik het Angelsaksische jargon ook aan mij voorbij flitsen. Aan de Zweedsestraat zie ik een bedrijfsauto staan bij wat ongetwijfeld ook een IT-bedrijf is. Ook hier voert het Engels de boventoon. Ik ben benieuwd of er binnen een scrum master aan het werk is. Ik weersta de neiging af te stappen en het te gaan vragen. Hurry up. Het zou toch mooi zijn als de Britten gelijk met de Brexit ook al die onzinnige terminologie mee terug zouden nemen.

Benno Geerlings

Meer berichten