Honden aan de lijn bij Gelders Hoofd

Voorst - Het voorjaar komt eraan. Vogels en andere dieren in veld maken nesten en/of proberen hun kroost groot te krijgen.

Zoals bekend gaat het niet goed met de weidevogels in Nederland. Het Waterschap, de het Natuurcollectief Veluwe IJsselzoom, De vogelwerkgroep Zutphen, Landgoed Beekzicht en de aanliggende grondgebruikers en eigenaren verzoeken met klem om honden aan de lijn te houden op de dijk tussen het Gelders Hoofd en het gemaal en langs het gehele Kerkepad in Voorst.

Hoewel de mensen er vanuit gaan dat hun hond toch niks doet en geen vogels op eet kan verstoring van de nesten door een loslopende hond in het veld al voldoende oorzaak zijn voor een verloren gegaan broedsel.

Daarnaast kunnen uitwerpselen van honden bij koeien leiden tot de ziekte Neospora. Neospora is een eencellige parasiet van de hond die wordt overgebracht via hondenpoep. Deze parasiet kan overgedragen worden op koeien, de ziekte heeft vaak een dodelijke afloop.

Namens de verschillende eigenaren is men  met de hond dus van harte welkom op de dijk en het kerkepad, maar wel aan de lijn graag. Men hoopt op vrijwillige medewerking. Men riskeert overigens wel een forse boete bij overtreding van de openstellingsregel dat de hond aan de lijn dient te zijn.

Meer berichten