Jurgen in zijn achtertuin "In deze sport gaat het niet om geld." (Foto: Feikje Breimer)
Jurgen in zijn achtertuin "In deze sport gaat het niet om geld." (Foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)
Sport

4x4-trialwedstrijd in Zutphen

"Wat wij doen is echt voor de autoliefhebbers die gek zijn op modder. We gaan niet hard en rijden met een laag toerental, maar toch gaat er bij iedere 4x4-wedstrijd minstens één auto over de kop."

Door Feikje Breimer

Zutphen- Hoe hoger en hoe dieper het parcours hoe beter het is voor deelnemers aan 4x4-trials voor auto's. Toen Jurgen Slutter zijn huis aan de Vierakkersestraatweg kocht, liet hij de tuin grondig aanpakken. Waar een ander zou kiezen voor een strak gazon liet hij een graafmachine aanrukken die gaten groef en bulten maakte. Alles voor een wedstrijd die hier één keer per jaar plaats vindt.

Modderparcours

Jurgen is secretaris van de stichting 4x4 trial en organiseert van maart tot en met september vijf wedstrijden door heel Nederland; waarvan één in zijn achtertuin.

Jurgen staat op een bult en wijst naar beneden. "Heeft het wel of niet geregend? Dat maakt al verschil. Of ben je de eerste die hier de kuil inrijdt en nog geen last heeft van de modder beneden? De dag voor de wedstrijd leggen we hier tien hindernissen aan, het parcours bestaat uit tien poortjes van twee meter twintig breed. Het is de bedoeling dat je er in een zo vloeiend mogelijke lijn doorheen rijdt. Uiteraard staan die poortjes in een heel rottige hoek. Raak je een paaltje? Twintig strafpunten. Paaltje plat? Veertig strafpunten."

Op het terrein achter het huis van Jurgen staan verschillende auto's die voor 4x4-trial zijn gebruikt. De auto's die het best presteren zijn dusdanig aangepast dat ze niet meer voldoen aan de eisen voor gewoon wegverkeer. Jurgen: "Normaal stuur je in een auto op de vooras, deze auto's zijn geschikt om ook op de achteras te sturen. Met een schakelaar stuur je naar links of naar rechts. Je kunt in hondengang rijden of een heel scherpe bocht maken op die manier. De kans op letsel is nihil, de deelnemers rijden hooguit twee kilometer per uur, je hebt stuurinzicht nodig en moet heel goed technisch kunnen autorijden. Goed kijken en het terrein beoordelen, letten op wat de andere deelnemers doen en waar ze in de fout gaan. In onze categorie gaat het niet om geld, de ruim twintig deelnemers kennen elkaar, het zijn liefhebbers, maatjes en vrienden. Iedereen draagt een vierpuntsgordel en de meeste auto's zijn voorzien van een rolkooi.

Stel je glijdt een helling af dan moet je niet remmen maar juist het gat insturen. Voorover zul je niet snel over de kop gaan, dat gebeurt vrijwel altijd zijwaarts. Er staan altijd toeschouwers omheen die kunnen aanpakken, dus wie op het dak terecht komt ligt niet lang zo. De omstanders zetten je met zijn allen weer op de wielen. Maar wie eenmaal hulp van buitenaf heeft gekregen ligt vervolgens wel uit de wedstrijd."

De 4x4 trail wedstrijd vindt plaats op 17 maart van 10.00 tot 16.30 uur. Het wedstrijdparcours is aan de Vierakkersestraatweg 4, Zutphen. Publiek is welkom.

www.4x4trial.nl

Meer berichten