Foto: Feikje Breimer

Kookboek voor en met kinderen

"Mijn jongste kondigde toen hij vijf was aan dat hij alleen nog tomaat en komkommer als groente wilde eten. Het was de kunst de groente zo te verbloemen dat hij ze toch at. Hij hielp zelfs met het snijden van de ui en de champignons!"

Door Feikje Breimer

Zutphen - Eén van de favoriete groentes van Lisa Pit is de puntpaprika, al was het maar omdat kinderen er ook vaak dol op zijn. Bovendien kun je ze vullen, en als je de vulling maar net zo klein snijdt als het gehakt dat je in het gerecht verwerkt kun je er veel groentes in 'verstoppen'.


Lisa is samen met haar partner Hans Wiedenhoff eigenaar van het restaurant Lekker tegenover het treinstation. Kinderen zijn heel welkom in het restaurant maar kindergerechten staan er niet op het menu. Kinderen eten hier namelijk graag mee met hun ouders. "Natuurlijk kun je rekening houden met het formaat van de porties, maar een restaurant is de perfecte plek om nieuwe smaken te proeven."


Lisa gaf haar kinderen toen ze klein waren zelden eten uit een potje, in de vriezer had ze een voorraad pompoenpuree voor het geval het eten echt niet geschikt was voor kleine kinderen. "Veel mensen denken bij voorbaat al dat hun kinderen bepaalde gerechten niet lusten, maar mijn ervaring is dat wanneer je ze van jongs af aan laat proeven ze al snel wennen aan veel smaken. Mijn oudste zoon bestelde toen hij negen jaar was een garnalencocktail in een restaurant. De ober vroeg zich af voor welke volwassene in het gezelschap de garnalen waren."


Lisa combineert haar restaurantervaring en het koken voor en met kinderen in een kookboek dat in de maak is. Ze vroeg iedereen in haar omgeving naar recepten waarvan iedereen in het gezin blij wordt. Lisa: "In totaal staan er ongeveer veertig recepten in het boek. Stap voor stap neem ik het recept met je door. Met welke ingrediënten kun je het maken en wat zijn de alternatieven. Wat kun je je kinderen laten doen? Dat is ook één van mijn tips, laat kinderen meehelpen met koken. Ze vinden het leuk en ze leren als vanzelf te koken. In het kookboek staat bij een aantal recepten foto's van kinderen die stap voor stap het gerecht klaar maken. Voor wie weinig tijd heeft om te koken staan er voldoende recepten in die snel klaar zijn. Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan om verantwoord te eten. Nu krijg ik inmiddels commentaar van de zoon die vroeger alleen tomaten en komkommer wilde. Hij vond dat er te weinig groente in de pastasaus zat. Geweldig!"

Meer berichten