Sport

Schermen tijdens Roefeldag in Zutphen

Zutphen - Roefelen betekent snuffelen, even kennis maken met iets onbekends. De Roefeldag is een organisatie van Zutphen Actief. De schermvereniging Surtout gaf tijdens deze roefeldag de mogelijkheid voor de jeugd van 8 tot 12 jaar kennis te maken met schermen. Maar liefst 51 kinderen hadden zich opgegeven in groepen van vier of vijf kinderen onder begeleiding van een van de ouders.

De gastvrijheid van de schermvereniging gaf ook de begeleiders de mogelijkheid om even mee te doen. Schermen is een edele vechtsport met floret, degen of sabel. Tijdens de roefeldag werden de drie wapens uitgelegd, maar er werd geoefend op de sabel. Floret en degen zijn steekwapens. De sabel is een slagwapen.

Schermen leer je natuurlijk niet in 1 uurtje. Daarom kregen de kinderen een strookje mee waarmee ze nog drie keer gratis kunnen komen schermen.

Bij het schermen is de veiligheid zeer hoog. Met een schermvest van keflar en een masker van maraginstaal zijn de deelnemers op en top beschermd. Doormiddel van aanvalstechnieken en verdedigingstechnieken wordt er een begin gemaakt met het spel. Bij het schermen gaat het erom je tegenstander te treffen zonder zelf geraakt te worden, een spel met veel variatie, reactiesnelheid en creativiteit. Schermen is een sport voor elke leeftijd. Mooi is dan ook te zien dat tijdens de roefeldag de ouders tegen de kinderen gingen schermen en niet per definitie sneller of creatiever waren.

Wil je ook eens het schermen proberen bij schermvereniging Surtout dan ben je van harte welkom. Op dinsdagavond in de Strawinskystraat 2a in Zutphen. Jeugd tot 12 jaar van 18.00 uur tot 19.00 uur, 13 jaar en iedereen die ouder is vanaf 19.00 uur. Schermen is ook voor 50+-ers bijzonder leuk. Het gaat niet alleen om snelheid, maar juist over goed kijken, inschatten wat de tegenstander gaat doen, strategie om de ander te slim af te zijn. Dor slim te schermen kun je soms een tegenstander die veel sterker is, toch raken!

Voor meer informatie; www.surtout.nl of neem contact op met de schermleraar Georges Derop 06 22449048.

Meer berichten