Foto:
Column Op fietse door Z.

Achterhoek

Sinds een week liggen er op de oude wastafel in de woonkamer twee stembiljetten. Ze liggen er nog onbestemd bij. Bij het openen van de enveloppen genereerden ze weinig emotie. Oproep voor de verkiezing van de leden van provinciale staten.

Sinds 1980 woon ik in de provincie Gelderland. Ik voel me geen Gelderlander. Het lijkt een willekeurig bij elkaar geraapte verzameling van regio's, graafschappen en steden. Ik hou van N., de Gelderse stad waar ik zo lang woonde, ik heb steeds meer binding met Z. de stad waar ik nu sinds 4 jaar woon. Het lijkt me dat er in deze provincie weinig mensen zijn die zich er op voorstaan Gelderlander te zijn.

Z. ligt ook in de Achterhoek. Ik heb een seizoenkaart voor voetbalclub De Graafschap. Sinds mijn zesde levensjaar ben ik supporter van Feyenoord. De reden dat ik toch op de tribune zit tijdens thuiswedstrijden van de superboeren is vanwege mijn zwager. Hij is hartstochtelijk 'anhanger' van deze club en vroeg mij mee te gaan naar de Vijverberg.

Dit is mijn tweede seizoen en hoewel mijn liefde in de Kuip is gebleven, ben ik de club uit Doetinchem toch een warm hart toe gaan dragen. De sfeer is er geweldig, alles ademt er een sterke verbondenheid en trots uit met de eigen streek. Bennie Jolink zit er op de tribune.

Voorafgaande aan een wedstrijd donderen de Normaal-liederen uit de speakers. De opkomst van de spelers wordt begeleid met een nummer van Jovink & de Voederbietels; 't geet hier spoken'. Ik krijg er scharrelkippenvel van.

Op fietse door Z. in de van Hoornlaan zie ik bij een woning een vlag wapperen die ik niet kan thuisbrengen. Mijn zwager weet mij te vertellen dat het de vlag van de Achterhoek betreft. Hoewel een buitenbeentje in dit graafschap zijn er inwoners van Z. die zich hiermee verbonden voelen.

Sinds dit jaar wappert het groene dundoek met diagonaal wit kruis trots in de hele regio. Ik ben niet zo van het vlagvertoon maar snap het sentiment. Ik ken de Nederlandse driekleur, het blauw-rood van de vlag van Z. en nu dus ook het Achterhoekse groen met kruis.

Woensdag 20 maart stem ik op Bennie Jolink, kandidaat voor de eerste kamer namens de V.O.A (Veur een Onafhankelijke Achterhoek).

Benno Geerlings 

Meer berichten