Foto: Stedelijke Musea Zutphen
Historisch Zutphen

Rondom de Walburg (4) Het Kerkhof

Rond de Walburgkerk heet de straat Kerkhof. Tot 1830 is hier begraven. Bij graafwerkzaamheden komen er nog vaak skeletdelen boven.

De huizen aan de zuidkant hadden oorspronkelijk de ingang aan de kant van de stadsmuur. Lopend op de Martinetsingel kun je de hijsbalken voor het optakelen van goederen nog goed zien. Een tijdje geleden zagen we dat er ook in de kerk begraven is. De aanwezige grafstenen van o.a. Baudartius zijn daar de stille getuigen van. Aan de kant van de witte vleugel van het Stadhuis zie je in de kerkmuur nummers staan. Deze geven de grafrijen aan. In de tijd dat Nederland te lijden had van de Franse overheersing zo rond 1800, werd bevolen dat alle plaatsen moesten zorgen voor een begraafplaats buiten de stad. Voor Zutphen moesten de kerkhoven rond de drie Middeleeuwse kerken vervangen worden. Maar toen de Fransen vertrokken waren, werd dat bevel van de bezetter op de lange baan geschoven. Toch was het beter om te stoppen met het begraven in en om de kerken en daarom werden in 1830 de begraafplaatsen aan de Warnsveldseweg geopend als vervangers van de Kerkhoven.


Aan de zuidkant van de Walburg staat de naamgever St. Walburga. Zij werd in het begin van de achtste eeuw in zuid-Engeland geboren en daar in een klooster opgevoed. Op verzoek van Bonifacius kwam ze met enkele nonnen naar het vasteland om hem te helpen. Ze is in Eichstätt, Zuid Duitsland begraven. Het beeld is gemaakt door oud-leraar kunstgeschiedenis en tekenen van het Baudartius college J.M. Germans. Het is vervaardigd in brons en draagt een staf en een kroontje. In de Achterhoek, in Netterden, is nog een kerk die haar naam draagt en die nog niet zo lang geleden gerestaureerd is en ook nog als kerk in gebruik is. Het beeld is een geschenk van de Rotaryclub Zutphen ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de stad in 1990. Het beeld werd op 16 juni 1992 door de burgemeester onthuld. Het is overigens niet de enige afbeelding van St. Walburga. In het Maria portaal, het doopvont en in de librije is ook een beeltenis van haar te vinden. In de jaren vijftig/ zestig hebben de nonnen van het R.K. ziekenhuis enige keren de St. Walburga sequense gezongen.

Meer berichten