Foto: Picasa

Zwammen in Zutphen: de Cedergrondbekerzwam

De biodiversiteit in Zutphen in de gemeente Zutphen is groot wat blijkt uit onder meer de inmiddels indrukwekkende lijst met 422 soorten paddenstoelen uitsluitend in het stedelijk gebied, waarvan ruim 100 in het centrum van Zutphen. Het centrum is het gebied binnen de singels.

Eén van die vele bijzonderheden is de Cedergrondbekerzwam een voorjaarssoort die samen met de bloeiende sneeuwklokjes en crocussen nu te bewonderen is op de Oude begraafplaats.

De Cedergrondbekerzwam is een zeldzame paddenstoel waarvan tot dusver 1 groeiplaats bekend is uit Zutphen. Deze ligt op het protestantse deel van de oude begraafplaats aan de Warnsveldseweg. De paddenstoel groeit op deels verteerde naalden op humusarme grond onder 1 van de 4 Atlasceders in het westelijk deel van de begraafplaats.

De paddenstoel begint zich vlak onder de grond te ontwikkelen in een bolvorm en werkt zich omhoog om zich met slordige slippen uit te spreiden net boven de grond. Ze is dit jaar erg vroeg en op 15 februari zag ik de eerste exemplaren.

Jammer is dat door het intensieve onderhoud op de begraafplaats vaak de meeste ex. weg geschoffeld worden, maar gelukkig staan er altijd wel een aantal in de graven die met rust worden gelaten.

De Schilderswijk het deel van Zutphen waarin de oude begraafplaatsen liggen is rijk aan paddenstoelen; er zijn inmiddels 185 soorten vastgesteld, waarvan 1 nieuw voor Nederland. Daar wil ik later nog wat over vertellen.

Jan Dieker

Meer berichten