De scholieren in Den Haag. (Foto: Chard van den Berg)
De scholieren in Den Haag. (Foto: Chard van den Berg) (Foto: Chard van den Berg)

Klimaatstaking in Den Haag: 'Vooral het aantal verbaasde mij'

Meer dan 15.000 spijbelende scholieren kwamen donderdag in Den Haag bijeen om te gaan staken. Dit omdat ze vinden dat de huidige regering te weinig maatregelen neemt tegen klimaatverandering.

Door Chard van den Berg

Zutphen - Het protest werd georganiseerd door Youth for Climate, een actiegroep die ook al stakingen in België organiseerde. De jongeren demonstreerden door middel van een mars die startte op het Malieveld.

Een groepje dat ook meeliep, bestond uit Eline, Gioia, Marleen, Sanna en Katinka, scholieren van de Vrije School. Hun school liet het toe om mee te doen aan de demonstratie. Het wordt op de school gezien als 'geoorloofde' absentie, in tegenstelling tot vele andere scholen in Nederland. "De school was er best wel ontspannen over en steunde ons ook. Zij vonden het goed wat we deden en goed dat we ons inzetten", zegt Gioia.
Een groot aantal critici en sceptici vroeg zich deze week af of de actie wel zinvol is en vindt dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs, op school horen te zijn op een doordeweekse, normale schooldag. Ook kunnen scholieren volgens hen vrij weinig veranderen aan de besluitvorming van de regering. "Onzin. Het is in de eerste plaats al erg dat het zo ver heeft moeten komen, dat scholieren nu het voortouw moeten nemen in plaats van de mensen die er zogenaamd verstand van hebben. Er is de afgelopen 10 jaar natuurlijk bijna niets gedaan. Daarnaast denk ik dat we een enorm sterk en groot signaal hebben afgegeven doordat we met zoveel waren, 15.000 mensen die dit oprecht belangrijk vinden, kan je niet zo snel negeren", zegt Eline. Marleen: "Ik geloof dat het juist krachtig is doordat het op een schooldag is. Als het op een andere dag zou zijn geweest, waren er veel minder mensen gekomen en was de aandacht minder."

Katinka zag dat afgelopen zomer de temperaturen enorm hoog waren en schrok hier best wel van. Dat bleek uiteindelijk een van haar redenen om mee te lopen met de actie. Katinka: "Dat is een van de dingen waar ik van geschrokken ben als je kijkt naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het was toen zo warm en ik had echt wel het idee dat het niet echt langer zo kan."

De sfeer zat er goed in, zo werden er kreten zoals: "CO2 weg ermee", gejoeld. "De sfeer was top, er waren een heleboel mensen die min of meer hetzelfde dachten. Vooral het aantal mensen verbaasde mij", zegt Sanna. "Ik dacht meer aan 2.000. mensen of zoiets omdat die getallen vaak op tv kwamen."

Er zijn mensen die op twitter hebben geuit dat ze weer een demonstratie op korte termijn willen. De scholieren zullen dan weer van de partij zijn. "Het is aan de ene kant iets serieus waar je mee bezig bent maar aan de andere kant is het ook wel weer leuk wat het gewoon top maakt!"

Meer berichten