Foto:

Woest Oost: Shakespeares Hamlet in modern jasje

Op vrijdag, 15 februari om 20:00 uur, gaat het gebeuren. De première van de voorstelling Remember Me van de theatergroep Woest Oost. De première zal plaatsvinden in het Koelhuis.

Door Chard van den Berg

Zutphen - In het stuk, dat gebaseerd is op Shakespeares Hamlet, speelt een vrij jonge cast die bestaat uit: Hinde de Dreu, Pjotr Zwanenburg, Jella Bron, Liz Bisschop, Josefien Overeem, Sandy Jørgensen, Max Koonen, Rahel Welday en Luna te Pas. De hoofdrol (Hamlet) wordt vertolkt door Pepijn Bresters.

Pepijn verveelde zich een beetje voordat hij zich in dit project stortte. Daar kwam echter een einde aan toen zijn moeder een advertentie voor audities voorbij zag komen. "Mijn moeder vroeg of het iets voor mij was. Ik zei eigenlijk meteen ja omdat acteren iets is wat ik altijd al leuk heb gevonden en ik had in het verleden ook wat dingetjes gedaan op dat gebied. Ook vind ik het leuk dat ik mijn enthousiasme kwijt kan in het acteren."

Voordat de audities daadwerkelijk begonnen, had Bresters geen idee waarvoor hij auditeerde. Een voorbereiding was daarom ook niet mogelijk. Uiteindelijk werd hem tijdens de auditie gevraagd of hij geïmproviseerde scènes wilde spelen. Hierin moest hij dieren naspelen.

"Ik vond het in eerste instantie vreemd. Ik had nog nooit op zo'n manier geauditeerd. Daardoor kreeg ik een beetje stress op dat moment", zegt Pepijn wanneer we hem vragen hoe hij de auditie ervoer.

In het originele stuk Hamlet draait het om het koningshuis van Denemarken. Als de koning op een gegeven moment wordt vermoord door zijn broer, wordt de zoon van de koning, Hamlet Junior boos. Zeker als hij erachter komt dat zijn oom de moordenaar is. Dit verhaal kan wat ouderwets en ridderachtig klinken. "We hebben de tekst moderner gemaakt net als de karakters. In ons stuk draait het dan ook niet echt om koningshuizen en ridders, wij hebben het wat dat betreft dichterbij het nu gehouden. Wel hebben cruciale, herkenbare stukken zoals 'To be or not to be?' erin gehouden.''

De sfeer was tijdens de inmiddels 5 maanden durende voorbereidingen voor het grootste gedeelte goed. Maar hier kwam een verandering in toen twee weken voor de première, een andere regisseur kwam kijken om te zien wat er verbeterd kon worden.

"Dat was best naar, vooral omdat er veel kritiekpunten waren. Je merkte ook dat de hele groep daar last van had, iedereen was tijdens de oefensessie erna best stil. Het maakte de zenuwen, die er toch al waren, veel erger. Maar het gaat nu wel weer goed en we hebben er vertrouwen in!", zegt Pepijn.

Irene Kriek, de regisseur van het stuk, is dan een soort rots in de branding.

"Zij is degene naar wie je toegaat als je met iets zit, wat best belangrijk is tijdens die vijf maanden. Daarnaast is ze ook nog heel erg enthousiast en creatief. Ik hoop in de toekomst, na deze voorstellingen, verder met haar samen te werken!"

Meer berichten