Pleun van Breda: "Regeringsleiders houden zich niet aan het klimaatakkoord." (Foto: Chard van den Berg)
Pleun van Breda: "Regeringsleiders houden zich niet aan het klimaatakkoord." (Foto: Chard van den Berg) (Foto: )

'Ik vind milieu erg belangrijk'

Klimaatactie in Den Haag

Afgelopen donderdag gebeurde het dan toch, 15 duizend scholieren verzamelden zich om te demonstreren tegen klimaatverandering. De actie werd gehouden door Youth for Climate, een actiegroep die ook al andere demonstraties met betrekking tot klimaat organiseerde.

Door Chard van den Berg

Zutphen - Een van de Zutphense scholieren die meeliep is Pleun van Breda. Een van de redenen waarom Pleun meeliep, is omdat ze het niet eens is met de richting van de regering op het gebied van klimaat. "Ik vind milieu heel belangrijk, zeker als ik kijk naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Denk maar aan afgelopen zomer," zegt de Zutphense. "Het is ook nog eens zo dat regeringsleiders zich niet houden aan het klimaatakkoord. Ik bedoel als je iets tekent, waarom hou je je er dan niet aan? Dat is, denk ik, iets dat ik nooit helemaal zal snappen."

Vliegtax

Ze heeft al ideeën over welke maatregelen er getroffen zouden kunnen worden om beschadiging van het klimaat tegen te gaan. "Regeringen doen nu net wat te weinig. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan: de vliegtax en vleestax, waar zijn die?"
Net als velen, kreeg Pleun wat te horen over Youth for Climate door middel van sociale media. Iemand bij haar op school ving een bericht van de actiegroep op en deelde dit vervolgens op haar snapchat. "Ik was best wel enthousiast en wilde gelijk meedoen. De schoolleiding was ook enthousiast en steunde ons," zegt ze. "Natuurlijk zijn er altijd mensen, vooral docenten, die het niet zo heel nuttig vinden en die vinden dat wij er niets aan kunnen doen. Kortom: ze vinden dat we vooral huiswerk moeten maken."
Uiteindelijk wist Van Breda meer dan veertig scholieren mee te krijgen naar Den Haag. Deze groep bestond voor een groot gedeelte uit leerlingen die niet uit haar klas kwamen. "Veel klasgenoten vonden het te duur of ze hadden geen zin", lacht ze.

De sfeer zat er best goed in tijdens de staking. Er waren wel een paar incidentjes. Zo probeerden jongeren de vlag van de VVD van het kantoor van de politieke partij naar beneden te halen. Ook joelden sommigen kreten zoals: "VVD, weg ermee".

"Ik vond het al met al best wel tof om mee te doen. Er waren zoveel mensen die min of meer hetzelfde denken, wat toch wel een bijzonder gevoel geeft. Ik had wel zoiets van doe maar rustig, toen die vlag naar beneden werd getrokken!"

Meer berichten