Foto:

Broederenklooster na 425 jaar in nieuwe handen

Zutphen - Anton de Lange heeft de sleutel van het Broederenklooster ontvangenuit handen van wethouder
Laura Werger.

Twee jaar geleden sloten De Lange en de gemeente Zutphen al een koopovereenkomst. Met de levering die plaatsvond op 23 januari is de verkoop van het rijksmonument aan de Rozengracht 3 definitief. Begin maart beginnen de eerste werkzaamheden. De voorlopige planning is dat het boutique-hotel en restaurant opent in april/ mei 2020.

Wethouder Laura Werger: "Het Broederenklooster is bijzonder cultureel erfgoed en heeft een lange geschiedenis in Zutphen. Door de jaren heen heeft het verschillende functies gehad. Het begon 750 jaar geleden als grafelijke residentie en in 1293 werd het dominicanerklooster gesticht in de gebouwen. Tijdens de reformatie, 425 jaar geleden, werd het klooster gesloten en kwamen de gebouwen in handen van de stad. Ik ben ervan overtuigd dat het met de nieuwe functie van boutique-hotel en restaurant weer geschiedenis gaat schrijven. Het hotel voegt iets toe aan onze stad en vergroot aantrekkingskracht voor bezoekers."

Sinds de verhuizing van het Stedelijk Museum naar het Hof van Heeckeren staat het Broederenklooster leeg.
In 2017 verkocht de gemeente Zutphen het voormalige klooster aan de heer De Lange, die ook eigenaar is van landgoed Groot Engelenburg in Brummen (hotel-restaurant, conferentiecentrum, golfbaan). Met de verkoop gaat een bedrag gemoeid van € 950.000. Het boutique-hotel krijgt naar verwachting 15 à 20 kamers in het hogere marktsegment, grand-café/restaurant en terras in de kloostertuin van de Rosmolensteeg.

Meer berichten