'Een ziek kind kan niet zonder zijn ouders'

Zutphen - Wat als blijkt dat je kind ziek is en naar een ziekenhuis moet 100 kilometer verderop . Dan wil je als ouder niets liever dan bij je kind zijn. In een Ronald McDonald huis wordt dit mogelijk gemaakt. De huizen moeten het hebben van sponsoren en donaties, daarom doet Team Emy, mee aan de Home-Run om geld in te zamelen en daarmee te zorgen dat families bij elkaar kunnen blijven.

Het verhaal van Mark, Sanne, Joey en Emy. “Met 36 weken zwangerschap kreeg ik een groeiecho. Emy haar buikje was te groot in verhouding. Met bijna 37 weken bleek ze een darmafsluiting te hebben. We moesten vanuit Zutphen door naar Utrecht. Daar constateerde ze ook een hartafwijking en werd het vermoeden van Down syndroom uitgesproken. Op 21 maart, wereld Down syndroomdag, kregen we de bevestiging dat Emy inderdaad het syndroom van Down heeft," vertelt Sanne. "Elf dagen later zijn Mark en ik de troste ouders geworden van een fantastische dochter. Twee dagen na de geboorte mocht ik als net bevallen kersverse moeder met ontslag uit het ziekenhuis naar huis, bijna 100 kilometer van het WKZ in Utrecht. Het Ronald McDonald huis zat op dat moment vol, we stonden op de wachtlijst. Gelukkig was er net op tijd een plekje vrijgekomen. Emy was nog geen drie dagen oud toen ze aan haar darmen werd geopereerd. Ze herstelde hierna goed. Maar ze kreeg eerder dan verwacht last van haar hartafwijking. Vijf spannende dagen volgden waarin ze vooral achteruit ging. We werden eind van de nacht gebeld door de arts. Het ging niet goed met Emy. Ze was zo uitgeput dat ze was gestopt met ademhalen. Ze ging over naar de IC voor beademing. Zo fijn dat we zo dichtbij haar waren, want nog voordat ze op de IC was aangekomen, waren wij al bij haar. Toen werd de knoop doorgehakt. Ze moet binnen een paar dagen een open hartoperatie ondergaan. Ons kleine meisje, nog geen 3 weken oud, moest opnieuw onder het mes. Op de NICU en op de kinder IC kun je als ouder niet blijven slapen. Ons gezin was zo uit elkaar gerukt. Onze ene zoon in Zutphen, ons meisje in het WKZ en wij als ouders daar tussen. Zo fijn dat we een tijdelijk thuis hadden in het Ronald McDonald huis. Onze zoon (5 jaar) vond het daar ook super leuk. Ook hebben we veel steun gehad in het huis van andere families. Iedereen heeft zijn persoonlijke verhaal, maar toch maak je veel de zelfde dingen mee. Iedereen zit in het zelfde schuitje en heeft een kind die ernstig ziek is. In deze heftige tijd heb ik ervaren hoe onmisbaar het RMD is. Ik weet niet hoe ik deze tijd door had moeten komen als het huis er niet was geweest”.

De HomeRun is een uniek hardloopevenement dat op 22 en 23 juni 2019 voor de derde keer plaatsvindt. Er wordt hardelopen in estafette, met een team van tien lopers en begeleiders, 240 kilometer in 24 uur tijd, dit omdat de zorg voor een kind ook 24 uur per dag door gaat.

Door te rennen en geld in te zamelen houd je de Ronald McDonald Huizen up and running. Daarmee zorg je ervoor dat de ruim 7.348 gezinnen die jaarlijks in de Ronald McDonald Huizen verblijven dicht bij hun zieke kind in het ziekenhuis kunnen zijn. Voor die kus, knuffel en o zo belangrijke nachtzoen. Je houdt ook de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds up and running: drie locaties in Nederland waar gezinnen met een zorginstensief kind even zorgeloos samen kunnen zijn. Want: home is where the heart is.

www.home-run.nl/teams/emy

Meer berichten