José: "Je kunt je in de levensfase rond de overgang heel kwetsbaar voelen. Er over praten helpt!" (foto: Feikje Breimer)
José: "Je kunt je in de levensfase rond de overgang heel kwetsbaar voelen. Er over praten helpt!" (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Overgangsconsulent José la Croix

"Wat doet een opvlieger met je? Niet iedereen ervaart dat als een probleem. Toen ikzelf in de overgang kwam ben ik mij er meer in gaan verdiepen. Vrouwen kunnen er zelf veel aan doen om minder last te ervaren. Die kennis wil ik met hen delen."

Door Feikje Breimer

Baak- José la Croix heeft haar werkzame leven als verpleegkundige afgesloten. Ze is zevenenzestig jaar en ervaart zelf hoe het is om ouder te worden. "Je krijgt meer tijd en je maakt je niet meer zo druk over van alles. De rimpels maken mij niet uit en ik ben inmiddels gewend aan mijn grijze haar, maar ik wilde wel iets blijven doen met alle kennis die ik heb opgedaan over de overgang. Vrouwen kunnen op woensdag bij mij terecht wanneer ze worstelen met de effecten die deze levensfase met zich kan meebrengen."

José woont aan de Toverstraat in het buitengebied van Baak. Vlak voor de eeuwwisseling zette ze de stap om samen met haar man naar de Achterhoek te verhuizen. Ze heeft ervaring als verpleegkundige in de psychiatrie en was actief in de wijkverpleging. In de periode na haar verhuizing kwam ze zelf in de overgang, toen ze zich in het onderwerp verdiepte was er niet zoveel informatie over te vinden. José: "Inmiddels is er meer aandacht voor, al gaat die aandacht vaak uit naar lichamelijke klachten. Terwijl de overgang ook emotionele problemen kan opleveren. Ik heb inmiddels bijna twintig jaar ervaring met het begeleiden van vrouwen in de overgang. Ze schrikken soms van zichzelf. Vrouwen kunnen door de hormoonschommelingen in die periode veel emotioneler reageren dan ze van zichzelf gewend zijn. Bij wijze van spreken hebben ze al jaren die losse sokken naast de wasmand gewoon opgepakt. Nu kan die ene sok aanleiding zijn voor een woede-uitbarsting.

In drie consulten van een uur help ik vrouwen hun leven weer op orde te krijgen. Tijdens het eerste consult laat ik de vrouwen uitgebreid hun verhaal vertellen. Iedere vrouw ondergaat de overgang weer anders en de ene vrouw ervaart klachten die de andere niet heeft. Opvliegers, slecht slapen, huilbuien. Er vallen regelmatig tranen bij deze gesprekken. Praten helpt! Aan het einde van het eerste gesprek maken we samen een plan. Er zijn wel degelijk manieren om de klachten aan te pakken. Voeding en leefstijl beïnvloeden de overgang enorm. Wat goed helpt is lichaamsbeweging. Als je slecht slaapt is een wandeling na het eten effectief. Wanneer je samen met een vriendin of je partner kunt wandelen kun je je verhaal ook kwijt. Ook dat is en blijft belangrijk. Tijdens het tweede en derde gesprek ga ik in op wat wel en niet werkt voor de vrouwen. Ik ben inmiddels met pensioen maar ik wil mijn kennis blijven delen met vrouwen die daar behoefte aan hebben. Ik vraag per consult 25 euro voor de onkosten."

Je kunt je telefonisch of per email aanmelden bij José la Croix. mobiel: 0625514067 mail: joselacroix@kpnmail.nl

Meer berichten