Waliënkazerne Gravenhof links achteraan. (Foto: Stedelijke Musea Zutphen)
Waliënkazerne Gravenhof links achteraan. (Foto: Stedelijke Musea Zutphen) (Foto: Stedelijke Musea Zutphen)
Historisch Zutphen

Rondom de Walburg: De Waliënkazerne

Staande op het bordes van het Stadhuis en kijkend richting Vispoortplein kijk je rechts tegen een bebouwing aan die deels oud en deels nieuw is. Een deel van de nieuwe bebouwing staat op de plaats van de voormalige kazerne. In de tijd dat Zutphen garnizoensstad was, waren er twee legeronderdelen gelegen. Waar nu het Baudartius op de Nieuwstad is, lagen de huzaren. Op het Gravenhof de koloniale reserve. Zij zorgden nogal eens voor 'vertier' in de stad.
In mei 1907 zijn drie kolonialen na een uitgaansavond dronken. Op de Tademasingel krijgen ze ruzie. De kleinste neemt een aanloop en springt zo'n vier meter in de Vispoortgracht. Met het frisse weer een zonderlinge prestatie. Hij herhaalt zijn kunstje enkele malen. Een patrouille van de Kolonialen voert hem bibberend af.


Maar ook bij brand steken beide regimenten graag een handje uit. Zoals bij een brand in de brandewijnstokerij van Mispelblom op het Kerkhof achter de Walburg. Omdat hun kazerne dichtbij is, zijn ze snel ter plaatse. De brandweercommandant is bang dat een vat met onversneden brandewijn zal ontploffen en hij besluit de drank weg te laten lopen via een gootje naar de moddergracht. Maar de kolonialen hebben een reputatie hoog te houden als het gaat over drankgebruik, als ze dat weglopen in de gaten krijgen staken ze hun hulp en scheppen met de hand de brandewijn op. Ze worden per kruiwagen naar de kazerne gebracht.


Op 7 augustus 1912 breekt er brand uit in de Waliënkazerne aan het 's Gravenhof. In eerste instantie worden de manschappen ondergebracht in het Militairmagazijn aan het Oude Wand. Kort daarop wordt besloten om het valide deel op 20 augustus 1912 over te plaatsen naar Nijmegen. Dat gebeurt. Het invalide deel met dokters en verplegers volgt in oktober. Zij blijven tot dan in het voormalige Burger Weeshuis op het Hagepoortplein.
Nadien is in het gerestaureerde pand aan het Gravenhof onder meer de Fordgarage gevestigd. Evenals het Brokkenhuis, een instelling die kleding inzamelde voor minderbedeelden. In '40-'45 zaten er Duitsers in het pand. Kort voordat die zich terugtrokken over de IJssel werd het pand door een Duits Sprengcommando opgeblazen.

A.C.H. ter Hoek

Meer berichten