Foto: Feikje Breimer

Projectkoor VoQ zingt Missa Brevis

"Het geheim van ons koor is dat het allemaal heel gezellig is, maar we werken ons ongemerkt te pletter. Het is uitzonderlijk dat een projectkoor een uitnodiging krijgt voor een evenement zoals 'Mozart in Zutphen', maar ons koor VoQ zal in mei de Missa Brevis van de jonge Mozart uitvoeren in de Walburgiskerk."

Door Feikje Breimer

Zutphen- De naam van het Projectkoor VoQ is de afkorting van Vocal Quality en wie van zingen houdt is welkom. De secretaris van het koor, Anna Hartskeerl, heeft al tachtig deelnemers genoteerd voor de Missa Brevis KV 49 van Mozart. Anna: "Het leuke van een projectkoor is dat het afwisselend en verfrissend is. In drie maanden tijd werken we toe naar onze uitvoering in mei. Iedereen is welkom, ervaring is prettig maar geen vereiste."

Dirigent Jan Jaap Nuiver begeleidt alle zangers soepel naar het optreden. Jan Jaap: "Als iemand het Wilhelmus kan zingen kan diegene ook zingen in een koor. Het gaat er om dat je je stembanden kunt beheersen. Sommige koorleden zingen zo van het blad weg en een ander kan geen noot lezen. Geen punt; de andere koorleden trekken je mee."


Projectkoor VoQ kreeg niet alleen een uitnodiging om in het Mozartweekend één van de achttien missen van Mozart te zingen. Ze kregen bovendien de eerste keus. Het bestuur ging voor de eerste mis die Mozart schreef; de Missa Brevis. Jan Jaap: "Het is een feest om met een jonge Mozart te werken! De kinderlijke speelsheid terwijl toch alles klopt en logisch is. Het is een mis van achttien minuten waarin Mozart keurig de zes vaste onderdelen van een mis heeft verwerkt. Ons voordeel is dat niemand weet hoe de mis indertijd geklonken heeft. VoQ zingt deze mis zeker niet romantisch, mijn interpretatie gaat voor het dansende en recitatieve karakter van de Missa Brevis."


In het weekend van 23 tot en met 26 mei voeren achttien verschillende koren uit oost Nederland alle achttien missen van Mozart uit. Dit is wereldwijd nog nooit gebeurd, Zutphen heeft hiermee de primeur. De achttien missen zijn verdeeld over vijf concerten te horen. De orkestbegeleiding van de Missa Brevis door het Projectkoor VoQ is in handen van het professionele Parnassus Ensemble en professionele solisten zingen de soli.
Anna: "We werken met elkaar aan een optreden van twintig minuten in de Walburgiskerk. Je zou daarna bijna in een zwart gat vallen, maar daar hebben we een uitstekende oplossing voor. Een nieuw project! We bestaan volgend jaar tien jaar en hebben de afgelopen jaren al veel moois laten horen. Ons tien-jarig bestaan zal zeker niet ongemerkt voorbij gaan!"


Zangers kunnen zich nog aanmelden voor deelname. De eerstvolgende repetitie is op dinsdagavond 12 februari in de zaal van de Vrije School aan de Dieserstraat in Zutphen. Voor aanmelden of informatie mail: infovoq@gmail.com

projectkoorvoq.nl

Meer berichten