Foto: Feikje Breimer

Kompaan zoekt talent en verbinding

Door Feikje Breimer

Drie scholen samen sterk: Kompaan

"Als onderwijs loop je altijd achter op het bedrijfsleven. Dat verandert wanneer je samen het onderwijs vormt. Daar is het VMBO in Zutphen en Vorden nu al mee bezig en dat zal Kompaan verder ontwikkelen. Waarbij we vooral kijken naar de talenten van de leerlingen."

Vorden-Zutphen- Roos Willemsen is sinds een half jaar de directeur van de nieuw gevormde VMBO-MAVO; Kompaan College. Roos: "Het VMBO biedt prachtig onderwijs en leidt op voor banen waar de maatschappij behoefte aan heeft. Leerlingen die na het VMBO het MBO afronden of via een leer-werkplek bijvoorbeeld timmerman of lasser worden zijn heel erg gewenst op de arbeidsmarkt. Er is werk voor je en werkgevers zijn blij met je. Daar word je gelukkig van!"

Bedrijfsleven

Het Stedelijk Vakcollege en mavo-XL, de mavo van het Baudartius uit Zutphen en 't Beeckland in Vorden gaan vanaf volgend jaar samen verder onder de nieuwe naam Kompaan College. HAVO en VWO van het Baudartius en het Stedelijk gaan verder onder de naam Eligant Lyceum. Roos is als directeur van het Kompaan College enthousiast aan de slag om de scholing van de leerlingen meer en meer aan te laten sluiten op de behoefte in het bedrijfsleven. Roos: "Met iedere leerling kijken we naar de toekomst, we zorgen dat je er komt. Wat we daarbij willen versterken is met een mooi woord praktijkrealisme. Laat de toekomstige praktijk terugkomen in de theorielessen Nederlands, Duits en Engels."
Roos merkt dat ze nog veel moet uitleggen over de ontwikkelingen terwijl die ontwikkelingen liefst zo geruisloos mogelijk verlopen. Zoals gebruikelijk krijgen de leerlingen van groep acht van de basisscholen in de omgeving bezoek van docenten van Kompaan om uit te leggen hoe de school te werk gaat. Roos: "We laten dan zien waar oud-leerlingen terecht zijn gekomen en hoe het onderwijs in elkaar zit.

We gooien het onderwijsprogramma niet zomaar om, we voeren aanpassingen geleidelijk in. Zo is er al een keuzedeel 'stage in het bedrijfsleven' en volgen leerlingen als pilot het keuzedeel booglassen op de Technicampus in Deventer. Door verbinding te zoeken met andere instellingen en bedrijven verruimen we de mogelijkheden. Zodat leerlingen als vanzelf en op een natuurlijke manier ervaren dat school steeds leuker is en nog beter aansluit.
Onze scholen liggen precies tussen twee belangrijke gebieden voor werkgelegenheid. De stedendriehoek Zutphen-Deventer-Apeldoorn en de Achterhoek. De kracht van beide werelden komen hier samen. Uit onderzoek weten we dat er in drie werkvelden vraag is naar arbeidskrachten. In de techniek, in zorg en welzijn en in recreatie en beleving.

We hebben branchetafels georganiseerd en per branche ondernemers gevraagd of zij voelen voor meer contact met het onderwijs. Gelukkig is daarvoor het enthousiasme groot, dit gaan we verder oppakken."

Meer berichten