Foto:

Eefde West lijdt onder zware industrie

Het leven in de dampkring onder Zutphens industriegebied De Mars is zwaar en ongezond zo blijkt uit onderzoek van bewoners uit Eefde-West. Het aantal gevallen van kanker in dit voormalige idyllische stukje Nederland is angstaanjagend. "Zo wordt het ook door de omwonenden ervaren", zegt bewoner Willem Huisintveld.

Door Gerreke van den Bosch

Eefde – Willem is boos, heel boos. "Alles gaat hier naar de haaien en het draait alleen maar om geld! Ik ben niet alleen aan het strijden voor dit gebied maar ook voor mijn kinderen en kleinkinderen. Het is niet te geloven wat hier allemaal gebeurt", fulmineert de Eefdenaar. "De druk neemt steeds meer toe. Afgelopen maandag liepen de emoties hoog op tijdens een bijeenkomst over een zonnepark dat hier gelanceerd wordt. Toen ik deze week thuiskwam, lag er een brief op de deurmat met de aankondiging van een zonnepark hier, recht tegenover ons huis op dat mooie veld", gebaart hij naar de groene oase voor zijn deur. "In de brief wordt het plan gepresenteerd alsof het al helemaal in kannen en kruiken is. Niemand was ervan op de hoogte, zelfs de Commissie Gebiedsvisie Eerde-West of de Dorpsraad niet. Zonder enig overleg met de burger ligt het plan klaar. De druk wordt hiermee enorm opgevoerd."

Tien jaar geleden verhuisde Huisintveld met zijn vrouw en twee zoons vanuit Apeldoorn naar het rustieke Eefde. "We namen onze intrek in een huis aan de Meijerinkstraat. In onze ogen was het een prachtig agrarisch rivierenlandschap. De drie windturbines, de pijp van de GMB BioEnergie Zutphen, licht- en luchtverontreiniging van het industriegebied De Mars, Trajectum (tehuis voor geestelijk gehandicapten), Intermetzo (tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren) en de drukke spoorbaan verminderden de aantrekkelijkheid maar wij namen ze op de koop toe. Ondanks dit alles vonden wij het nog steeds een mooi stukje in de gemeente Lochem. Waar wij echter door de makelaar niet over waren ingelicht was de stank! Geregeld roken wij om ons huis een rioollucht. Ik ging zelfs op zoek naar een defect in het riool. Na een aantal weken vertelde een buurman dat GMB BioEnergie Zutphen deze vieze lucht uitstoot. De stank dringt zelfs tot in onze slaapkamer door. Nu zijn er berichten dat de productie verhoogd gaat worden en er zijn plannen om de GMB pijp te verhogen. In combinatie met de hoge turbines die er gaan komen, wordt de stank waarschijnlijk minder maar gaat een groter gebied er last van krijgen. Als de stank met 50% verminderd, is het nog erg bovendien neemt het risico toe voor een grotere groep burgers.

Nog meer overlast

Maar stankoverlast is niet de enige zorg die Willem en de andere buurtbewoners teistert. De uitstoot van lawaai en fijnstof van de nieuwe rondweg, de komst van drie extra windmolens van 185 meter hoog en als klap op de vuurpijl de komst van Doornberg Recycling naar Fort de Pol. "Het is niet te geloven! Weer in het zicht van Eefde-West en waarschijnlijk nog meer overlast van geluid en stank voor de regio. Ze halen het uit Almen weg vanwege overlast voor de bewoners en planten het nu doodleuk in de achtertuin van een gebied dat bijna zwicht onder de druk van de zware industrie. Wij worden behandeld als afvoerputje van de regio. Het is schandalig. Waarom wordt alles op één regio afgewimpeld? Waarom niet eerlijk verdelen? Er wordt heel laconiek over gedaan. De afgelopen jaren is er door de gemeente Zutphen besloten dat er meer zware industrie mag komen in de Mars. Daarom kan de rubberschredder ook zonder problemen haar gang gaan. De uitstoot hiervan gaat rechtstreeks de open lucht in en waait ook deze kant op. Buurtbewoners Joke Lubberding en Jos Koster zijn onafhankelijk van elkaar kankergevallen in de buurt gaan turven. Joke kwam op 21 gevallen van kanker op 40 huishoudens. Bij tien daarvan is het levenslicht inmiddels gedoofd. Gezonde sterke, sportieve mensen die opeens ziek worden en overlijden. Hoe kan dat? Joke en anderen klaagden al eerder bij de provincie Gelderland maar zij werden steeds afgewimpeld. Nu komt er op initiatief van de gemeente Lochem een onderzoek van de GGD naar de luchtverontreiniging en stress."


De schrik in het buitengebied Eefde West zit er goed in en het vertrouwen in de politiek is volgens Willem tot ver onder het vriespunt gedaald. "Dat bleek duidelijk tijdens de laatste bijeenkomst in december in Zutphen. Men kwam allemaal in een geel hesje. De emoties liepen hoog op, net als afgelopen week tijdens de bijeenkomst voor het zonnepark."

Meer berichten