Foto: Feikje Breimer

Jubileumdansvoorstelling Aventus

"We willen graag dat onze studenten zowel creatief als artistiek iets te vertellen hebben wanneer ze de dansopleiding bij Aventus hebben afgerond. Al onze studenten hebben een passie voor dans en laten dat tijdens de jaarlijkse
dansvoorstelling in De Hanzehof zien."

Door Feikje Breimer

Zutphen- Romy Beumer is opleidingscoördinator aan de MBO-opleiding moderne dans bij Aventus in Zutphen. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan staan er dit jaar behalve studenten ook oud-studenten op het podium.

Romy: "De choreografen geven jaarlijks invulling aan een thema. De afgelopen jaren waren dat bijvoorbeeld De Zeven Zonden, Griekse Goden of Zwaan en meer. Voor ons jubileum gaan we uit van alle thema's van de afgelopen tien jaar. Je kunt bij de voorstelling echt zien wat we doen, je maakt kennis met ons vocabulaire."

Maarten Krielen was student van het eerste uur en danst inmiddels professioneel. In december danste hij in Arles en Nîmes bij grote producties van een theater-circusgezelschap uit België. Afgelopen zomer danste hij in een voorstelling van de Parade. Voor de jubileumvoorstelling van Aventus maakte hij een choreografie op het lied 'Bird in a cage' van Gregory Page. Maarten: "Het lied is heel verhalend en gaat over iemand die denkt alles goed voor elkaar te hebben terwijl dat helemaal niet zo is. Doordat het lied zo duidelijk is kan ik de dans heel abstract houden. De huidige studenten gaan dit uitvoeren."

"Het is bijzonder wat hij doet," vult Romy aan, "wanneer Maarten danst is het of je een veertje ziet voortbewegen dat zelf zijn weg kiest. De flow-bewegingen die hij toepast zijn afkomstig uit de moderne dans. Een techniek waarbij je uit ontspannenheid je kracht gebruikt."

Joost de Klein ging na zijn opleiding aan Aventus zelf lesgeven. Hij geeft les op dansscholen in Deventer en Zutphen en is betrokken bij veel losse opdrachten. Waar hij veel plezier aan beleeft zijn de danslessen aan leerlingen van middelbare school het Baudartius in Zutphen. Samen met acht oud-studenten van Aventus danst hij in het Alumnistuk tijdens de jubileumvoorstelling. Joost: "Het komend weekend staan er nog twee trainingen van zes uur op het programma voor het stuk. We gaan uit van het concept waarin langzaam bewegen en ademen samenvallen."

Romy: "Het wordt een boeiende voorstelling. De eerstejaars laten een jazzstuk zien. Docente Julia Heider laat straks acht Trumpjes zien op het toneel. Zij weet als geen ander humor te combineren met een serieuze noot. Dat ik de afgelopen tien jaar een bijdrage heb mogen leveren aan de ontwikkeling van mensen die hun passie en hun drive om te dansen hier hebben gevonden vind ik geweldig."

Jubileumvoorstelling 25 januari Hanzehof. Kaartjes 12,50 euro. www.hanzehof.nl.
Op 5 februari zijn er audities voor de dansopleiding.

Meer berichten