Greetje Scholten, kandidaat stadsdichter. (Foto: Willem Feith)
Greetje Scholten, kandidaat stadsdichter. (Foto: Willem Feith) (Foto: Willem Feith)

'Stadsdichter wil je worden voor jezelf'

Op 31 januari gaat het dan gebeuren, de nieuwe stadsdichter van Zutphen zal worden benoemd in de bibliotheek van Zutphen. Wie stadsdichter wordt, wordt bepaald door een jury. Burgemeester Annemieke Vermeulen is voorzitter.

Door Chard van den Berg

Zutphen - Dus, wie wordt de opvolger van Mas Popo? Wordt het Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok van Triest, Otteline van Panthaleon van Eck, Jet Rotmans of Greetje Scholten?

Greetje Scholten zag in de krant dat er een oproep was voor een nieuwe stadsdichter. Dit omdat Mas Popo's termijn kwam te vervallen. Uiteindelijk besloot ze een aantal gedichten naar de organisatie te sturen. Hiervoor deed ze al wel twee keer mee en werd beide keren genomineerd. "Ik dacht eigenlijk waarom niet? Drie keer is scheepsrecht!", zegt de Zutphense. "Maar de gedachte is niet: ik moet en zal stadsdichter worden. Ik zal niet huilen als ik het niet win."

Inmiddels zijn de verkiezingen al zo'n 9 maanden aan de gang. In die tijd waren er onder andere twee presentatierondes, waar alle genomineerde dichters de kans kregen om zichzelf te presenteren. "9 maanden is eigenlijk best wel lang en het leeft heel erg op de achtergrond. De presentatierondes waren wel heel leuk, je leerde van elkaar en deed inspiratie van elkaar op", zegt Greetje. "Wat misschien wel een goed idee is voor de organisatie is dat er een dichter uit onze groep per gelegenheid wordt aangesteld. Zo past de ene dichter bijvoorbeeld beter bij treurige gebeurtenissen en past de andere dichter beter bij blijere gebeurtenissen."

Scholten heeft er lang over moeten nadenken waarom ze nou precies meedoet. "Je wilt stadsdichter worden voor jezelf, het is gewoon supertof om over bepaalde gebeurtenissen gedichten te schrijven. Er zijn wel mensen die zeggen dat op die manier iets terug willen doen voor de desbetreffende stad, ik geloof daar niet zoveel van", lacht de dichteres.

Greetje heeft al wel ideeën over hoe ze, als ze het wint, haar taak als stadsdichter gaat invullen. "Ik hoop mijn gedichten in combinatie met kalligrafie te laten zien op flyers. Maar dat is nog zo ver, eerst maar eens zien hoe het op de 31e afloopt. "

Naast het dichten is ze ook al lange tijd bezig als kunstenaar. "Mijn poëzie komt in feite voort uit mijn kunstenaarschap, dat is dan ook waar ik onder andere creativiteit uithaal."

Zelf heeft Greetje best een lange geschiedenis met Zutphen. "Mijn wortelen liggen in Zutphen. Mijn vader, die Zutphenaar was, reed op z'n brommer wel eens naar Zutphen. Ik zat dan achterop. Daar zag ik gebouwen die ik toen best indrukwekkend vond en dat zijn toch herinneringen die je mee blijft nemen. Hij bleef trouwens zijn hele leven heimwee houden naar Zutphen."

Rectificatie: In het artikel van vorige week werd vermeld dat de jury geen keuze kon maken tussen de 6 dichters, dit blijkt niet geheel juist.

In feite moest de jury een shortlist maken van 3-5 kandidaten, echter konden ze over plaats 5 en 6 geen overeenkomst krijgen.

Meer berichten