Detmers kazerne
Detmers kazerne (Foto: S van Dijk)

Oude tijden op de Detmers

Eefde - Oude tijden herleven op de Detmerskazerne aan het Kazerneplein in Eefde. De SVON en Veteranen Lochem houden zondag 20 januari van 11.00 tot 16.00 uur de dag van de levende historie.

De Detmerskazerne is gebouwd net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor waren de eerste bewoners/ gebruikers ook de Duitsers.

Na de oorlog is de kazerne tot 2012 in gebruik geweest door Defensie en de Marechaussee. Onder andere voor IBC, intendance, AAT en Natres.

Bij vele oud-dienstplichtigen is deze plek ook bekend om de schoenmakerij en de gasmaskertestruimte.

Op zondag 20 januari gaat de kazerne terug naar haar roerige eerste jaren, niet door het plaatsen van de bezetter in het gebouw, maar door het Veteranenontmoetingscentrum om te bouwen naar een RAF-basis met plottingroom. Dit was tijdens de Battle of Britain het zenuwcentrum als de Duitsers een luchtaanval uitvoerden op de grote steden van Groot Brittannië.

Ook wordt er aandacht besteed aan 'the missing man'. Dit alles in de originele tenues uit die tijd. Er zal die dag voor een ieder wat zijn. Als het weer meezit zullen er ook diverse voertuigen te zien zijn. Daarnaast worden er die dag diverse militaire spullen verkocht.

Meer berichten