Verborgen schattenroute langs twaalf bijzondere winkeltjes

Zutphen - Het belletje bij de deur klingelt lieflijk als je het Land van Li binnengaat. Het Land van Li is een kleine winkel en atelier aan de Barlheze waar jarenlang een wolwinkel zat. Binnen is het licht en hangen de wanden vol met papieren kunst, pastelkleurige kaarten en fantasievolle kijkdoosjes.

Door: Saskia van der Schaaf

Alles is zo te zien met veel liefde en aandacht gemaakt. Op een tafel staan kleine flesjes met verschillende oliën, dat verklaart vast de prettige geur die er hangt. De plek geeft me een gevoel van geborgenheid, een gevoel dat ik vroeger en stiekem nu nog steeds, erg prettig vind.

Lisette Torbijn is tekenaar, schrijver en eigenaar van de winkel. Ze vertelt dat ze acht maanden op deze plek terecht kan en inmiddels zijn er al vijf maanden verstreken. Omdat de winkel niet in een van de winkelstraten zit, heeft ze de ‘verborgen schattenroute’ gemaakt. Deze route brengt je dus niet alleen naar haar eigen atelier maar ook naar andere eigenzinnige, creatieve locaties en ondernemers. De plattegrond ziet er net zo zorgvuldig gemaakt uit als alles wat in het winkeltje ligt.

Lisette’s favoriete verhaal staat op een van haar verhalenkaarten en heet ‘De luie zondag’. Als ik haar vraag waarom juist deze favoriet is, antwoordt ze omdat het zo makkelijk uit de pen rolde en omdat het over een bijzonder moment gaat. In het verhaal is niet een mens maar de wind een belangrijk personage; een fantasievolle manier van denken en Lisette beaamt dat. “Ik houd van die manier van kijken en ik hoop dat er meer mensen zijn die het leven zo beleven: op een magische manier. Als we met een magische bril zouden kijken dan gebeurt er zoveel meer, wat nu niet gebeurt omdat we het niet willen zien.”

Volgens mij kan iedereen wel wat meer magie gebruiken in het leven. Daarom raad ik je van harte aan in de komende vier maanden hier wat van te gaan halen bij het Land van Li.

De kaart met de verborgen schattenroute vind je bij de VVV in Zutphen of bij een van de ondernemers op de route, zoals deze week het Land van Li aan de Barlheze. Wil je eerst virtueel een kijkje nemen? Ga dan naar landvanli.nl

Meer berichten