Foto:

Geelvinck Fortepiano Festival zet door in 2019 en 2020

Zutphen - Onlangs maakte het Fonds voor Podiumkunsten bekend het Geelvinck Fortepiano Festival voor een periode van twee jaar te subsidiëren. Dit is een significante steun in de rug voor de continuïteit van het festival en vormt een erkenning op nationaal niveau.

Een week eerder bevestigde de provincie Gelderland het festival, dat zijn zwaartepunt naar Zutphen heeft verhuisd, met een forse subsidie het festival te willen steunen. Het volgende festival vindt plaats van 8 tot en met 22 augustus.

Initiator van het festival is Museum Geelvinck, dat in 2017 een nieuwe vestiging voor historische piano's uit de 18e en 19e eeuw in de historische binnenstad van Zutphen opende: het Geelvinck Muziek Museum Zutphen. Dit was de aanleiding het festival naar deze stad te verplaatsen. Zutphen heeft de ambitie uit te groeien tot de culturele hoofdstad van het oosten des lands. Museum Geelvinck is momenteel in overleg met de gemeente om de continuïteit van de nieuwe vestiging te borgen.

Artistiek leider, dr. Michael Tsalka, formuleert het thema voor het komende jaar als volgt: 'The Fortepiano and the Musical Salon – historical perspective and new incarnations'. Met het thema voor 2020, 'Beethoven, his circle, and their vital role in the reinvention of the romantic fortepiano', sluit het festival aan bij het Beethovenjaar.
Het festival richt zich met het nieuwe concept 'reset klassiek' op een jonger publiek, dat zich aangesproken voelt door klassieke en romantische pianomuziek anders dan in de reguliere concertzalen. De steekwoorden zijn: authentiek en alternatief. Het speelt een voortrekkersrol op het snijvlak tussen klassieke muziek en erfgoed.

In de afgelopen jaren is het festival uitgegroeid tot internationaal toonaangevend voor de historische piano uit de 18e en 19e eeuw. Het is wereldwijd het grootste op dit terrein en werkt onder meer samen met de Organisatie Oude Muziek en het Beethoven Festival Zutphen. Het festival is opgenomen in EFFE (Europe for Festivals – Festivals for Europe) en het Europese Netwerk voor Oude Muziek REMA.

Meer berichten