Het boek van Josha Zwaan is ook een baken van hoop: 'Je kunt beter worden en dat is het waard om voor te vechten' (Emma).
Het boek van Josha Zwaan is ook een baken van hoop: 'Je kunt beter worden en dat is het waard om voor te vechten' (Emma). (Foto: )

Josha Zwaan geeft anorexia gestalte

Josha heeft veel tijd en energie gestoken in haar meest recente werk 'Emma wil leven'. Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia.

Door Gerreke van den Bosch

Zutphen - Ze strijdt vervolgens jarenlang tegen deze eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikt. Dan zet ze koers naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Terwijl Emma vecht om te leven vreet anorexia haar van binnenuit volledig op. In april 2016 moet Emma op 18- jarige leeftijd de ziekte het hoofd bieden. Josha: "Emma wilde heel graag zélf haar verhaal vertellen. Veel shots in de documentaire heeft zij zelf gemaakt. Ze had ook graag een boek willen schrijven om begrip te kweken voor anorexia. Haar ouders wilden haar laatste wens inwilligen."

Een half jaar na haar dood in 2016 verschijnt de veel bekeken documentaire 'Emma wil leven' van Jessica Villerius. Theatergroep Solo Stories wil het het verhaal van Emma op de planken brengen. De bedoeling is dat er ook een boek komt. De ouders stemmen hiermee in en zo komt het balletje aan het rollen. Wanneer Josha Zwaan wordt benaderd door uitgeverij Ten Have zegt zij direct ja. "Ik kende de documentaire en vond het belangrijk. Daarna volgde gesprekken met de ouders en betrokkenen uit haar directe omgeving. Het waren heel emotionele momenten. Ik heb een jaar gedaan over de gesprekken en het schrijven. Alle research deelde ik met toneelschrijver Marc Veerkamp. De opzet was dat wij elkaar organisch zouden aanvullen. Als je het boek leest en de scene ziet, dan zijn er overeenkomsten. In totaal zijn er in het boek '9 stemmen'. De perspectieven van de betrokkenen worden afgewisseld met de dagboekfragmenten van Emma zelf. Ik belicht zowel de gezonde als de zieke Emma. De documentaire, het boek en de voorstelling zijn verschillende vormen die elk hun eigen manier weten te raken. Ik hoop dat het bijdraagt aan meer kennis van eetstoornissen, dat slachtoffers zich gezien en erkend voelen en eerder alarm zullen slaan."

Ondanks dat het heel intensief was is de schrijfster tevreden over haar werk. "Ik wilde dat iedereen zich goed voelt bij het boek en heb het naast de ouders aan alle betrokkenen laten lezen. Iedereen is ermee akkoord gegaan. Ik heb in het boek veel kennis verweven en neem de lezer hierin mee. Ik denk dat de Nederlander aan het einde van het boek meer inzicht heeft over de ziekte. "

Volgens Josha zijn de ouders blij met het boek en het stuk dat prachtig in elkaar passen. "Ik heb het verhaal in scenes geschreven. Je zit er als lezer ook in de eerste 12 jaar van haar leven. Een gewoon meisje met nukken en grollen die alle kinderen hebben en dan ontstaat langzaam het eetprobleem. De trigger is niet duidelijk."

Emma wil leven

Op 8 januari verscheen 'Emma wil leven' van Josha Zwaan waarin de schrijfster het waargebeurde verhaal van Emma's leven en haar strijd tegen anorexia beschrijft. Emma zélf leeft niet meer maar haar beelden en Josha's woorden zetten een beweging in gang. Auteur Josha Zwaan diept het verhaal van Emma uit aan de hand van filmmateriaal en gesprekken met Emma's ouders, zus, vriendinnen, docenten, artsen en behandelaars. Hun perspectieven worden afgewisseld met dagboekfragmenten en brieven van Emma zelf.
Het boek geeft een indringend beeld van de impact van anorexia, maar vooral ook van de liefde- en hoopvolle manier waarop iedereen geprobeerd heeft Emma te helpen.

Voorstelling Hanzehof

Op 27 januari speelt Emma wil leven om 14.30 uur in Theater Hanzehof in Zutphen. Josha Zwaan verzorgt om 14.30 uur het voorgesprek en signeert haar boeken.

www.hanzehof.nl

Meer berichten