Jet Rotmans is een van de zes genomineerden om Stadsdichter van Zutphen te worden (Foto: Martin Hollering)
Jet Rotmans is een van de zes genomineerden om Stadsdichter van Zutphen te worden (Foto: Martin Hollering) (Foto: Martin Hollering)

Jet Rotmans maakt kans volgende stadsdichter te worden

Zutphen- Op 31 januari is het dan zover, de nieuwe stadsdichter van Zutphen zal worden benoemd in de bibliotheek van Zutphen. Wie stadsdichter wordt, wordt bepaald door een jury. Burgemeester Annemieke Vermeulen is voorzitter. In totaal zijn er zes genomineerden: Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok van Triest, Otteline van Panthaleon van Eck, Jet Rotmans en Greetje Scholten.

Door Chard van den Berg

Jet Rotmans loopt al lang rond in de kunstwereld. Zo kwam ze met haar tentoonstelling over de stedenband tussen Zutphen en Shrewsbury in het museum het Hof van Heeckeren terecht. "Als meisje was ik veel aan het tekenen. Later, in mijn kunstenaarsboeken begon ik met het maken van onleesbare teksten, die uiteindelijk leesbaar zouden worden. Dat is het begin van mijn gedichten", zegt Rotmans.In 1999 werd de teksten leesbaar.

Vorig jaar werden bewoners van de gemeente Zutphen opgeroepen om gedichten in te sturen. Dit in verband met de aflopende termijn van de huidige stadsdichter, Mas Papo. "Ik was er al eerder over aan het nadenken en toevallig paste het nu, dus daarom besloot ik maar mee te doen."

Op 9 september en op 4 november waren er presentatierondes. Hierin werden alle genomineerden opgeroepen om hun gedicht voor te dragen. Het was in eerste instantie de bedoeling dat er drie zouden afvallen, alleen de jury kon geen keuze maken waardoor er niemand afviel richting de tweede ronde. Zo zijn er nu nog steeds zes genomineerden over. Ik vond dat charmant, de twee optredens. Vooral de weg naar die presentaties", zegt Jet. "Het optreden als onderdeel was extra goed, want dat hoort erbij. Wat ik minder vind is dat het wel lang duurt, je blijft er mee bezig, terwijl je het toch wegzet en je maakt minder nieuwe plannen."

Rotmans heeft nog geen vast omschreven plan waar ze over gaat schrijven. "Creativiteit komt bij mij vanzelf. Het hangt af van het onderwerp, hoe je gedicht eruit wil zien. Hoe de woorden in het landschap staan of dat juist de politiek aan de orde moet komen. Vooral gaat het er om over wat er gezegd moet worden, wat alleen het gedicht kan zeggen."

Jet schat haar kansen zelf niet zo groot in. "Ik zou wel blij worden als ik het zou worden", zegt Jet.

Ze heeft wel een gedicht voor als ze stadsdichter wordt.

ik eet je als brood

met kaas en boter

geniet van je met een glas wijn

anders dan anderen

vergroot je huiskamer

met een dakterras

heb je een nieuwe schelpentuin

maak je meer plaats aan het water

voor schepen en bezoekers

een opstapje naar je oude muur

terwijl de oude mannen in de boten

blijven fluisteren

zie ik je

vernieuwen oude stad

Meer berichten