De kaarsenkroon wordt weer op zijn plek gebracht onder toeziend oog van Herman Krans (links) en Johan Oosterman. (Foto: Willem Feith)
De kaarsenkroon wordt weer op zijn plek gebracht onder toeziend oog van Herman Krans (links) en Johan Oosterman. (Foto: Willem Feith) (Foto: Willem Feith)

Kaarsenkroon terug in Walburgiskerk

De kaarsenkroon uit de Walburgiskerk is weer terug op de plek waar zij vrijwel onafgebroken honderden jaren heeft gehangen.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - De middeleeuwse smeedijzeren kroon is drie maanden lang te zien geweest tijdens de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, over Maria van Gelre en haar uitzonderlijke gebedenboek, in museum Het Valkhof in Nijmegen.

Op 2 februari wordt de uit rond 1395 daterende kroon feestelijk ingewijd tijdens Maria Lichtmis. ''Het was de afgelopen maanden wel leeg in de kerk. De kroon is een echte blikvanger,'' zegt Herman Krans, secretaris en tevens vice voorzitter van de Stichting Walburgiskerk Zutphen. ''Maar nu is de kroon dus weer terug en ik denk niet dat ik tijdens mijn leven nog zal meemaken dat zij nog eens uitgeleend wordt. Als mensen de kroon willen zien, moeten ze maar naar Zutphen komen. Het is ook niet verstandig de kroon nog eens uit elkaar te halen, want het is een kwetsbaar geheel. Na de restauratie in 1998 is er een stukje verkeerd om weer teruggeplaatst. We hebben het echter ook nu niet aangedurfd om de kroon uit elkaar te halen en dit stukje weer op de juiste plek te zetten, uit angst dat het verband eruit gaat,''

Prof. dr. Johan Oosterman heeft de kroon naar Nijmegen gehaald en zich bijzonder ingespannen om de expositie te organiseren. Hij is hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na overleg met het kerkbestuur en de gemeente Zutphen kon de unieke kroon naar de Waalstad. Daar hebben vele tienduizenden mensen haar gezien. De kroon symboliseert het hemelse Jeruzalem, het reisdoel van elke gelovige. In heel Europa zijn er nog maar zes kaarsenkronen te vinden. Maria, gravin van Gelre, heeft de kroon ook gezien tijdens haar bezoeken aan de Walburgiskerk. Vrijwilligers van de Zutphense stichting zijn op excursie geweest naar de Valkhof en de gemeente Zutphen heeft als erfgoedbeheerder ter plekke gekeken naar de conditie waaronder de kroos werd tentoongesteld.

Ophangmechanisme

Krans vertelt dat het ongeveer tweehonderd kilo wegende gevaarte op dezelfde plek is teruggehangen als voor het transport. ''Naast de Librije en de Walburgiskerk zelf is de kroon een echte publiekstrekker. De tentoonstelling heeft Zutphen veel publiciteit opgeleverd. In Nijmegen hing de kroon op ooghoogte zodat bezoek haar van dichtbij konden bekijken. In Zutphen hing de kroon altijd hoog. We bekijken of we een speciaal ophangmechanisme kunnen maken, waardoor de kroon bijvoorbeeld door een gids naar beneden gelaten kan worden. Zo kunnen mensen de kroon van dichtbij bekijken.'' Krans denkt dat het mechanisme er dit jaar nog komt. Van de hand van Oosterman komt binnenkort een boek uit over de tentoonstelling.

Meer berichten