Foto: Zutphense Musea
Historisch Zutphen

Rondom de Walburg: 's Gravenhof

Het grote plein voor het gemeentehuis heeft als naam het Gravenhof. Oorspronkelijk heeft hier het gebouw gestaan van die graven van Zutphen. Een deel van de fundamenten is nog in het plaveisel aangegeven. Voor het oude gemeentehuis en voor de bouw van de twee vierkante blokken met de ingang ertussen is er in 1544 sprake van een vismarkt bij de toren. U ziet het, dit plein heeft voor van alles en nog wat dienst gedaan.

Maar ook recenter was er veel te doen. Veel ouderen zullen zich nog wel de aubades op Koninginnedag, 31 augustus, herinneren. De Zutphense scholen kwamen die dag hier 's morgens bijeen en zongen onder begeleiding van één van de vier Zutphense muziekkorpsen vaderlandse liederen en luisterden (of niet) naar de toespraak van de burgemeester.


Ook stond midden op dit plein de Wilhelminaboom, geplant in 1898, in 1923 verplaatst omdat circussen e.d. niet genoeg ruimte hadden, door aanhangers van de bezetter omgezaagd in december 1940 en herplant op 5 mei 1945. Bij die herplanting was de grootste menigte aanwezig die tot dan het plein had bevolkt. In 1952 werd de boom verplaatst om dezelfde reden als in 1923. Op de nieuwe plaats doodgegaan door lekkende leidingen van het aardgas dat de plaats innam van het stadsgas. Opnieuw gepoot in 1977 en nog steeds prominent aanwezig.


In 1968 stonden op het plein een groot aantal caravans. In de Hanzehal was een televisieuitzending van zeskamp een wedstrijd tussen teams van Halle België en Aalten in Nederland. De deelnemers werden in die caravans ondergebracht. Aalten won de wedstrijd.


Verder hebben er circussen gestaan, stonden er in het najaar de boeren met fruit, werden er muziekuitvoeringen georganiseerd, was er de opening van het nieuwe stadskantoor en zijn er de bevrijdingsfeesten gevierd, wordt St. Nicolaas er ieder jaar ontvangen en hebben in de loop der jaren ontelbare evenementen zich daar afgespeeld. Zo'n plein is in een stad onmisbaar.


Nu is het een parkeerplaats maar er zijn plannen om dit plein een andere functie te geven. Het is wel te hopen dat het Gravenhof één groot plein blijft. Want veel andere mogelijkheden voor grote evenementen zijn er in de stad niet.

A.C.H. ter Hoek

Meer berichten