André  Slabber is drijvende kracht achter Repair Cafe Warnsveld. Hij gaat voor een 3D-printer.
André Slabber is drijvende kracht achter Repair Cafe Warnsveld. Hij gaat voor een 3D-printer. (Foto: )

Repair Café gaat voor 3D-printer

Een 3D-printer. Dat is de grote wens van André Slabber. En niet alleen van hem, maar ook van de overige tien tot vijftien vrijwilligers van Repair Café Warnsveld. "Op dit moment wordt een crowdfundingactie gehouden om geld bij elkaar te krijgen voor de aanschaf van zo'n printer. Ik ben weliswaar kartrekker, maar we doen het met z'n allen,'' zegt de 55-jarige Zutphenaar, in het dagelijks leven tester van software.

Door Leo Polhuys

WARNSVELD - De geldinzameling is al op gang gekomen en hoewel de meter nog niet zo hoog staat, komt er toch al wat binnen., Op 1 maart wordt de stand van zaken opgemaakt.

''Ons streefbedrag is 3.000 euro, waarmee we een mooi exemplaar kunnen aanschaffen. Maar als de opbrengst lager wordt, kunnen we ook een 3D-printer aanschaffen. We verwachten dan dat we in juni kunnen starten,'' aldus André, die zich na aanschaf eerst zal verdiepen in de printprogramma's.

''Ik verwacht dat het zo'n twee maanden duurt om me de programma's eigen te maken. Het is trouwens wel de bedoeling dat anderen ook met de printer overweg kunnen. Wij vinden een 3D-printer belangrijk omdat er de laatste tijd regelmatig klanten kwamen met reparatieverzoeken voor kleinere, kunststofonderdeeltjes met een enigszins ingewikkelde structuur. Denk aan een tandwieltje of bijvoorbeeld zo'n knop die op een heggeschaar zit om deze in een andere stand te zetten. Als de printer eenmaal in gebruik is genomen, kunnen we ook dit soort reparaties aan. Ook andere Repair Cafés in de regio kunnen gebruik gaan maken van de kennis die ''Warnsveld'' in huis heeft. Het delen van kennis is een mooi principe van de Repair Cafés''

Repair Café Warnsveld

Repair Café Warnsveld bestaat een jaar of drie en is elke tweede dinsdag van de maand tussen 18.00 en 21.00 uur paraat in het Warnshuus om mensen met kapotte spullen uit de brand te helpen.

''Stofzuigers die het niet meer doen, een kapotte koelbox, noem maar op. Als je je spullen laat repareren, hoef je ze niet weg te gooien, is de achterliggende gedachte. Zo voorkom je onnodig afval, hoewel er natuurlijk ook dingen zijn die we niet kunnen repareren. Bijvoorbeeld het oprolmechanisme van een stofzuigersnoer. De veer die hier inzit, is niet te maken als de rek er eenmaal uit is.

Natuurlijk zijn we er ook voor mensen die weinig geld te besteden hebben en er is een derde categorie die bestaat uit klanten die gehecht zijn aan een bepaald apparaat en dit niet graag missen vanwege het gevoel dat ze erbij hebben. Klanten hoeven niets te betalen maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom. De vrijwilligers hebben allen een technische achtergrond bijvoorbeeld in de elektronica.'' Meer weten? Kijk op
tinyurl.com/3D4RCWarnsveld

Meer berichten